santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

Santai BG beraksi kembali!!

ZDRAVEI~

I’m done with my courseworks and tests…Maka,sukacitanya saya mengupdate blog ini seperti yang telah dijanjikan..

Alhamdulillah,pada 5 Disember 2008 yang lepas,ahli-ahli Parlimen Dun Beeston bersidang sekali lagi untuk membincangkan hal-hal umat sejagat.Persidangan kali lebih meriah dengan kehadiran seorang lagi wakil rakyat baru,yakni saudari Amira Zahari yang baru sahaja memenangi salah satu top post untuk Malaysian Night.Semoga saudari Amira berjaya menggalas tanggungjawab yang telah diamanahkan sebaik mungkin,mampu menerima teguran dan kritikan dari rakyat marhaen seperti kami dan menjadi contoh pemimpin yang baik kepada rakyat Nottinghamshire secara amnya(skema plzzz,haha!)

Perjumpaan Santai Broadgate kali ini memang rileks dan sempoi seperti sediakala..but I thought I want to make a lil bit different this time by discussing a current issue that happens in Malaysia.Tajuknya mungkin menimbulkan sedikit kontroversi,namun ia bukanlah menjadi penyebab untuk kita tidak berdiskusi mengenai tajuk ini secara rasional dan matang.Ececeh~


 

MOGOK BOGEL.SATU REFORMASI MINDA?

Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) mengancam untuk berbogel di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) yang menempatkan pejabat Menteri Besar dan Exco bagi mendesak kerajaan negeri agar tidak membuat tindakan yang tidak menguntungkan rakyat sepertimenaikkan sewa bulanan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) daripada RM124 sebulan kepada RM250 sebulan yang didakwa membebankan penyewanya yang kebanyakannya berpendapatan RM500 sebulan.
Presiden Reformis Ramlan Abu Bakar dipetik oleh akhbar Sinar Harian sebagai berkata:”Kami sebagai rakyat merasakan tidak lagi berpeluang untuk berubah di bawah pentadbiran Khalid (Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim).

“Untuk menegur beliau, Reformis akan melancarkan mogok bogel sebagai jalan terakhir untuk memberikan kesedaran agar PR (Pakatan Rakyat) terus kekal di hati rakyat Selangor.”

Bincangkan.

 

 

Untuk aktiviti yang pertama ini,ahli Santai Broadgate diberi keratan artikel seperti yang tertera di atas,kemudian dibahagikan kepada dua kumpulan.Kumpulan pertama  yang dianggotai oleh Hana,Fatirul,Izreena,dan Wani berada di sebelah pencadang yang menyokong akan tindakan mogok bogel tersebut sebagai suatu langkah yang wajar untuk dijalankan bagi menegur pihak terbabit.Manakala kumpulan kedua terdiri daripada El,Mira dan Nedhu berada di pihak pembangkang dan berpegang kepada pendirian untuk tidak menyokong tajuk yang diberikan.

Mungkin ada yang blurr,tidak tahu menahu tentang isu ini di Malaysia.Apetah lagi ianya disuarakan oleh orang Islam sendiri.Mungkin juga ada yang tensen,kerana terpaksa berada di pihak pencadang,menyokong tindakan mogok tersebut walaupun di dalam hati meronta-ronta membangkang tindakan itu.(Haha,minta maaf la yer:P ).Well,you guys have done a great job,namun begitu,mari kita berhenti sejenak dan bermuhasabah kembali akan pengajaran yang boleh diambil melalui aktiviti ini.

Personally,saya merasakan bahawa hak untuk memperjuangkan hak rakyat adalah suatu perkara yang perlu dipandang positif dan wajar diberi penghormatan.Namun apa yang lebih penting  adalah bagaimana seseorang pejuang itu melunasi perjuangannya melalui tindakannya sebagai seorang mukmin,yakni as someone tidak akan melakukan sesuatu yang bertentangan dengan hukum syarak dan melanggar batas-atas ugama.Mempunyai matlamat yang baik dan jelas,tidak bermaksud anda bebas untuk melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita tersebut.Dipendekkan cerita,niat dan matlamat yang murni tidak sama sekali menghalalkan cara untuk mencapai sesuatu objektif.Ye dok??

Mengambil kata-kata Dr MAZA ,bekas mufti Perlis yang disegani ramai:

Islam tidak mengiktiraf cara Robin Hood yang merompak dengan tujuan untuk bersedekah. Dalam soal politik, ekonomi, ibadah khusus dan selainnya, prinsip Islam adalah sama iaitu matlamat tidak menghalalkan cara.

Boleh teruskan bacaan di sini ye..

Setelah tamat persidangan,kami meneruskan aktiviti kami dengan menonton movie secara berjemaah.Awalnya,kami menonton DVD The Village yang tahap kengeriannya/keseramannya langsung tidak boleh dibandingkan  dengan siri Kekasihku Seru(ampehhs betoi).Di pertengahan cerita The Village,sudah ramai ahli Santai Broadgate yang kepenatan,terasa mata ini seolah-olah di gam,dan akhirnya syahid terlebih dahulu.Namun begitu,masih ada yang bersemangat mahu meneruskan tontonan movie lagi.Mahu menonton filem The Gladiator pulak daa.Haduihhh..tatau nak cakap  hangpa ni normal ke tak,haha.Tapi bagusla,dari sudut semangat ‘mahu’ yang tinggi itu..keskes!Oh yer,credit untuk rakan-rakan MSM kerana meminjamkan kami projektor.Terima kasih daun keladi korang,lain kali boleh pinjam lagi yer,hehehe~

The Gladiator

The Gladiator

Keesokan paginya,setelah usai tidur berhimpit-himpit secara berjemaah di bilik El@The Happy Moo,kami dihidangkan pula dengan mee goreng yang dimasak dengan penuh cinta dan kasih sayang oleh El untuk breakfast.Tak cukup dengan itu,saya  mendapat khidmat manicure percuma dari Hana.(Perghhh,child exploitation here!).Lain kali bolehla buat pakej manicure,pedicure dan massaging skali ye  korang,haha!:D Sukanya hatiku..Anyway,tidur berjemaah memang bes!Sungguh sopan dan tertib sekali gaya tidur adik-adikku ini,alhamdulillah~Telah ku abadikan  jua gambar-gambar loklak mereka dalam kameraku untuk kenangan kita bersama,lalala~

InshaAllah,pada cuti musim sejuk ini,ramai yang akan berkelana ; berjalan-jalan sambil menghadiri perhimpunan dan program yang dianjurkan oleh pelbagai pihak seperti Program PUISI,PMS,dan FUIYO.Oleh itu,saya ingin mengucapkan selamat bercuti kepada rakan-rakan sekalian,khususnya buat adik,kakak-kakak dan makcik di daerah Broadgate.Moga percutian anda produktif di isi dengan program dan pengisian yang bermanfaat.And… jangan lupa untuk menjaga diri masing-masing,dan membuat persiapan awal untuk peperiksaan yang bakal menjelang pada bulan Januari tahun hadapan.

Adios~

Satu lagi rahsia Santai BG berjaya dibongkar,hehe~

Satu lagi rahsia Santai BG berjaya dibongkar,hehe~

Regards;

Intan Nadia Taib (yang baeeks)

 

December 14, 2008 Posted by | islamiah | 9 Comments

Re:warkah utk izreena~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

 

Assalamualaykum wbt.Pertama skali nk panjatkn kesyukuran kat Allah sbb akhirnya tercapai gak hasrat nk tulis entry kt santaibroadgate..my first entry eva!!woh,first tyme dgq pasai blog pon kat kmb(huh,pardon for my kerabunanan IT) Erm,kat kesempatan ni,nk berkongsi cketla bbrpa pengalaman berharga,pelik,menarik,best,memalukan etc..yg dpt sy kutip sepanjang mggu kempen dan pilihanraya NUS aritu.

 

Camna leh nak masuk NUS nih??

 

 First tyme dgq NUS nih waktu makan2 deepavali NMS (ages ago indeed).Waktu tu kday yg memperkenalkn kt sy psl mende NUS nih.Dia ckap bro daus suh dia masuk and sy pon juz ckp..”owh,sounds interesting” tp dlm hati,cm x berminat lgsung la hehe..

 

Pastu,waktu FOSIS Palestine aritu,tgh2 dok sembang ngan kak intan,tiba2 bro zamri(pres ISOC) ngan sarah halimah dtg nk ckp ngan sy. They both mentioned about NUS and how they wanted more Muslims from diff backgrounds to get involved. “We’re gonna have a ‘closed’ meeting on Monday.Please come and bring along your friends as well ya.” Sarah Halimah ckp.Btw,Sarah Halimah ni budak neuroscience,she’s the Equal Opportunities Officer kt Student Union.

 

Owh, I was kinda shocked and confused.Coz,diorang ckp kna ada manifestola,election la,kempen la..apekah suma ini??xnak2..tp kak intan plak galakkan suh masuk and she also mentioned to me about bro daus yg dh jd NUS delegate for two years in a row(bravo!!),so I said to myself,”erm,no harm trying.Bila lg nk get involved ngan kempen ngan pilihanraya ni?Atleast the experience itself would be sth to look up to”.And at that very moment,Alhamdulillah I made up my mind to run for IT!! Thanks to Fatirul coz tlg teman sy gi meeting tertutup FOSIS psl NUS aritu. 

 

Bermulala manifesto dan kempen

 

 Even b4 antaq manifesto,hati ni slalu ja cm x sure nk masuk ka x.huh,klu masuk mmgla menarik tp byk masa kna invest and x tentu lg leh menang ka x.Plus, dhla tiba2 NUS election kali ni 38 bertanding(which is the biggest no of candidates eva in any NUS elections in UK!), hanya 18 akan dipilih.So, 20 will be eliminated!! huh,the chance to win is very slim then(the probability in winning is just 47.4%).

 

To be honest,I’m kinda kiasu type of person(I hardly able to face defeat,which is bad really)Erm,ada one tyme tu btul2 nk tarik diri,tp kuasa Allah,tiba2 kak zaff tepon and dia raised up my semangat balik utk bertanding.Thanks kak zaff!Memetik kata2 kak zaff,syaitan nih mmg suka membolak-balikkan hati manusia.And kena ingat niat asal(utk wakili umat Islam kt conference..insha Allah).Kukuatkan hati utk antaq manifesto and at that point,there’s no turning back!By any means, I will still have to run for it,huh!

 

Hari-hari kempen pon bermula. Thanks to bro firdaus rahim yg tlg poskn kt kg notts and YG NMC,really appreciate it.

 

Pastu on Tuesday,I’m deciding to do the lecture shouts!!woh,perlu keberanian yg tggi..nervous sgt waktu tuh,terpikiaq plak cmna la reaction org2 putih tu nti,huh. Tapi,sy kuatkan hati and ckp kt diri,umat Islam kena brani,umat Islam kena menonjol,xleh takut2..we are the best ummah anyway,apa nk takut..pastu,terpikiaq jgk waktu Rasulullah nk sebarkan Islam dlu,mcm2 penghinaan Baginda dpt tp Baginda x penah putus asa or takut nk announce kt org ramai psl Islam,wpun realitinya ramai yg kecam Baginda..huh,Ya Allah,berilah secebis kekuatan kpdku sepertimana yg Kau berikan kpd para anbiya’,ameen..pkl 11 pagi,sy pegi buat lecture shout kt medic 2nd year(not so encouraging,juz a few ppl applausing..masing2 cm x sabaq nk kuaq hall..huh..tabahkan hati izreena)..pastu pkl 2 waktu lecture public health,sy branikan diri nk wat lecture shout to medic 1st year(my own batch)..lebih kurang cm nila speech sy..

 

“Hi,I’m Izreena..blabla ckp psl NUS and manifesto..and the climax was when I said..if you think I’m a strong candidate and if you want to be represented by ur own batch…blabla..you can vote me as ur 1st choice…” pastu, i got a really big round of applause..dgn ada plak org2 sorak2 kt blakang bg sokongan..i’m so overjoyed and Alhamdulillah cm x sangka leh ckp kt depan tuh..

 

 A day after,my Irish friend ckp,”I can’t believe ur so brave to speak in front there..if I were you,I wouldn’t be able to do that..anyway,i’ve voted for you”..hehe,malula plak,thanks Anna!Joe,my grupmate pon even tlg promote my name kat hall dia,I’m so glad yg org2 putih ni pon sggup bg sokongan kt sy.SO NICE=)thanks frens.

 

 Erm,wpun dh promote kt yahoo group,hati still rasa x tenang,rasa cm kena gak pi ketuk umah satu2 kt dunkirk tu nk konfemkn diorang dh vote..realitinya,x suma org bukak emel slalu,so ketuk2 pintu tu maybe membantu,iA.Hari selasa,sy singgah umah kak maryam nk mntk plan dunkirk.Ada sy,nedhu,hana ngan el.kitorang pon bahagila rumah2 utk diketuk..kitorang pegi umah sisters je,nk pi umah brothers cm x manisla plak kn,sbb dh gelap dh waktu 2..Ada la jgk satu jam kt situ.Lace street, greenfield, highfield, beeston road,montpelier road and mcm2 lgla segenap pelosok kt dunkirk kitorang jelajah..dhla sejuk sgt waktu,xtaw nk habaq lagu mana menggigil kitorang waktu promote..thanks frens for being there for me,inila sahabat sebenar,iA=)..

 

Hari teakhir pilihan raya hari jumaat.Erm,flyers cm berlammmmmmmmbak lg.Nak buat lagu mana nih..Pukul 3 petang after lecture(pukul 5 undi ditutup),sy pon pegila round satu uni kecuali jubilee,pi promote kt orang..huhu,malu sgt tp kutebaikan muka gak..jmpa org ja sy ckp..”excuse me,hi i’m izreena,this is my manifesto for NUS..do u know wut NUS is..it’s a blablabla..feel free to read it and you can vote through our uni portal,juz click on election and start voting,thanks!!”..huh,brapa kali dok ulang skrip yg sama setiap kali jmpa orang..bosannnnnn!!!

 

Pkl 4.30 petang sy balik broadgate.erm,end of campaign!!huh,alhamdulillah,i felt relieved,dh usaha so skarang terpulang kpd decision Allah..itula indahnya konsep tawakal dlm Islam..kita usaha sungguh2,doa and yg lain,leave it to Allah..

 

Keputusan pilihan raya

 

Erm,ntah knapa pilihan raya kali ni,sgt lambat kputusannya kluaq.huh,dugaan dan debaran.Mungkin Allah nk sy byk2 lg berdoa kt Dia,byk2 dekatkan diri kepada-Nya..

 

Setelah beberapa hari tggu,hari selasa pkl 5.45 ptg sblom nk pi ceramah “Why are we in debt?”,tiba2 tergerak hati nk jenguk outlook emel..

 

Alangkah berbunganya hati,Alhamdulillah,sy ngan kday menang election.Sy dpt 90 1st choice votes,kelima tertinggi,Alhamdulillah,terima kasih suma yg mengundi..Undian tertinggi dpt kt Pres SU,Nsikan Ndung dlm 143 votes,huh besar pengaruh mamat nih,hehe..

 

Itula bbrapa cebisan pengalaman yg iA akan sy kenang smpi bila2..mgkn klu balik Malaysia,sy x berpeluang pon utk masuk pilihan raya,so ni mgkn d first and d last xperience of pilihan raya kot..there’s so much i’ve treasured within these few weeks of manifesto,campaigning and election..it  helped to raise up my self-confidence really,bukan senang nk promote diri sendiri dpn org huhu and even b4 this,i’ve never imagined myself doing such things..mende paling sy treasure adalah waktu wat lecture shouts,it was a quick decision to do that..sblom ni cm x nak wat tp juz a day b4,i juz decided to do that..hehe,slalu org putih ja ckp kt depan,bila lagi org Malaysia kn..hehe..

 

TERIMA KASIH ALLAH..

TERIMA KASIH MAK,ABAH,TOK,TOK WAN,KAKAK,ADIK2 YG MENDOAKAN SLAMA NI..

TERIMA KASIH SAHABAT2 KU SEKALIAN..

 

December 6, 2008 Posted by | bebas | 41 Comments

sATu riNDu..

Satu Rindu

Album : Semesta Bertasbih
Munsyid : Opick Feat Amanda
http://liriknasyid.com
Hujan kau ingatkan aku
Tentang satu rindu
Dimasa yang lalu
Saat mimpi masih indah bersamamu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu Oh ibu

Alloh izinkanlah aku
Bahagiakan dia
Meski dia telah jauh
Biarkanlah aku
Berarti untuk dirinya
oh ibu oh ibu kau ibu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu oh ibu kau ibu
oh ibu oh ibu

Hujan kau ingatkan aku
Tentang satu rindu
Dimasa yang lalu
Saat mimpi masih indah bersamamu
Kau ibu kau ibu kau ibu

 

SATU RINDU ditujukan kepada hana ali(pencinta kucing yang rindu mak), dan semua yang rindukan ibu masing-masing, hayatilah lirik dan melodi ni…salah satu syndrom nak dkt exam,rindukan ibu…:)….good luck semua..gambate neyh!!!

p/s: kalo nampak sape2 yang emo bila hujan,faham2 la ye..

December 2, 2008 Posted by | bebas | 2 Comments

~cINta bARuku~

 

Terima kasih kak anis,pertemukan saya dengan cinta baru ini…

Maaf cinta lamaku,kau akan tetap menjadi siulanku dan akan ku kenang selamanya..

Selamat datang cinta baruku, OPICK…

Selamat tinggal cinta lamaku, RAIHAN…

 

    Taubat (klik di sini)

    (lagu tema exam semester 1)

     Album : Ya Rahman
     Munsyid : Opick
 

     Wahai Tuhan jauh sudah
     Lelah kaki melangkah
    Aku hilang tanpa arah
     Rindu hati sinarmu

Wahai Tuhan aku lemah
Hina berlumur noda
Hapuskanlah terangilah
Jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa

Ya Rabbi ijinkanlah
Aku kembali padaMu
Meski mungkin takkan sempurna
Aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa
Berikanlah aku kesempatan waktu
Aku ingin kembali
Kembali kepadaMu

Dan mungkin tak layak
Sujud padaMu
Dan sungguh tak layak aku

 

p/s: ada banyak lagi lagu Opick yang best2, bak kate kak anis,sumenya pon best…jom,ramai2 jatuh cinta ngn lagu2 Opick!!

December 1, 2008 Posted by | bebas | 9 Comments

The tears and blood shed for Islam…

The glory of Islam will be brought about by the freeing of Palestine…    (Dr Azzam Tarmimi)

 

Manusia mudah lupa…Setiap kali ada program tertentu barulah kita ingat akan saudara seislam kita di palestine. Hati tersentuh, air mata bercucuran, semangat jihad membara…tp mana hasilnya?

 

InsyaAllah..moga entry kali ini membangkitkan semangat saya dan juga rakan2 yg lain utk sama2 berjuang dgn apa cara yg termampu utk saudara2 di Palestine. Allah itu Maha Adil…apa jua yg kita lakukan walau sekecil mana sekali pun tidak akan terlepas pandang oleh-Nya.

 

Me myself is not an expert when it comes to the Palestinian issues and its history. What I’m writing today is mostly based on the previous Palestine Conference in Nottingham University. For those who know more, your contribution is most welcomed.

 

Let’s talk a bit about numbers. People tend to believe in statistics more than just mouthed words. Dr Salman Abu Sitta, one of the speaker gave us this statistics. Today, 3/4 Palestinians are homeless. That amounts to approximately 6 250 000 people. Six and a quarter million of our muslim brothers and sisters are homeless! And almost 97% of all the registered refugees live within 100km away from their home.  Is it too much to ask for a chance to be able to live in your own home that is only 100km away?

 

One of the reason why the Israelis are denying the Palestinians’ right to go home is probably one of the most irrelevant reasons ever to be used. No space. No space? No space?!!

 

2% of Israeli Jews are living in Palestinians’ land while 88% of the Jews are actually living in the Israeli land. 2% only…? Its just simple maths….what are they doing with the 98% Palestinians’ land left?

The Israelis are trying their best to make life as miserable as they can for the Palestinians. They build the Apartheid walls. They chased away the Palestinians from their home and they even build a road only for Jews…in Palestinian state! Are we trying our best to do anything? (terkena pada diri sendiri juga sebenarnya)

 

Memetik kata2 Dr Salman, Israel is not a religious character of Jewish. So, why is there a need for exclusion of other ethnics or other faiths? The only (sudah terang lagi bersuluh punya) reason for them to have an Israel country is to have a license to kill the Palestinians if ever they exceed certain number of population. Ya Allah…sekejam mana manusia itu mampu bertindak?

 

There is also this thing called the Law of Nationality that basically tries to limit the number of Palestinian who can return to Palestine. The (udang di sebalik batu) real intention is for Israel to maximise the number of land and minimised the number of Palestinians. For them, non-jews citizen have the citizenship as a priveleged not a right inherited or obtained.

 

Imagine you are born in Malaysia, your father and mother were born in Malaysia, but then somebody from ntah dari mana2 ntah said that no..no..no you are not a citizen of Malaysia.. How would you feel? Yes…now you know the feelings of the Palestinian people..but that’s just a tiny portion of the hardship that they have to face. Will you be able to live like them? Will I?

 

However, one of the key point that we all also need to take note is the difference between the Orthodox jews and the Zionist jews. Orthodox Jews still hold on to their beliefs that they should not enter Palestine before the arrival of the Messiah. They also believed that Jews cannot go on warfare with non-Jews and they are not allowed to pray to God for the Messiah to come early. The orthodox believers see Zionism as a project to force their will in God’s hands.

 

So you see…even the Jews do not agree with the Zionists acts. Apatah lagi kita sebagai Muslim?

Actually there are lots more to the conference but terlalu bnyak utk ditulis. Moga2 post nih mmpu trigger kita utk mencari lebih lanjut maklumat ttg Palestine..

InsyaAllah…may all of us will be given the strengh to help free Palestine in anyway we can, may it be with prayer or something more..

 Santaibroadgate – our journey on the path of profesional muslims –

November 28, 2008 Posted by | islamiah | 3 Comments

~sekadar coretan masa lalu~

~wild flower~

Our days can be cloudy or of sunny skies

Life is full of truth and lies.

Set our goals and plan for the day

Or we may lose it as we drift away.

For the world is heaven to those who are ignorant

We are just travellers waiting for judgement.

Indeed it is hard to resist all temptation

So we shall remember our final destination.

This life is definitely not as easy, nope!

So lead it with Fear and Hope.

For Allah The Almighty will forever be there

He will bless us with peace, love and care~~

amin Ya Rabb…

p/s: “sekadar coretan masa lalu” bukanlah tajuk poem ni..

tp kerna ia merupakan cebisan yg di-scribble few weeks/months b4?

November 28, 2008 Posted by | bebas | 8 Comments

Study Group..wuhooo~

Alhamdulillah..with the blessings of Allah santai broadgate (+hana from raleigh) has succesfully organised our 1st ever study group. Hopefully the ‘ilm we shared with each other will not only benefit us as individuals but also Islam as a whole. So here’s the updated news about our next session.

Date : 29 Nov 2008 (Saturday)

Time : 1300-1600

Venue : Study Room 102 HALLWARD LIBRARY (a slight change due to “kemalasan berjalan”. 😛

Subject : PH1

For our Sunday session we can’t actually book a room. So you guys have to decide what to do with it. Do you guys want to do it at someone’s flat (flat 184 buleh saja) or do you guys want to cancel it and make it another day. Actually we could just discuss it tomorrow. hehe.

Santai broadgate – our journey on the path of professional muslims –

November 28, 2008 Posted by | bebas | 12 Comments

warkah untuk izreena

 

Assalamualaikum wbt…

Kehadapan izreena,

Dengan ngada2nya ako nak melayangkan “warkah sehari sebelum habis election week” kepada ko..hehehe…sebelum tu,dah..ako dah promotekan kat flatmate ako…

Jujurnya ako kagum ngn keberanian ko menawarkan diri menjadi calon candidate nus delegate..tak sesiala dan tak malu la ako mengaku ko sebagai teman ex-blok E-ku,ex-ketua usrahku,ex-bendahari blog Eku etc…rasenya tak semua org ade keberanian seperti ini…jadi bersyukur dan bergembiralah dgn nikmat Allah yang diberikan kpd ko ini…:)….

Tak payah la ko risau2 sgt…sampai tak concentrate time lecturesla,tak boleh tido malam la…heheheh….rilek2 sudah….kan ko penah cakap,ko nak jadi calon ni sbb nak mewakili umat islam kan?alhamdulillah, kalo betul niat ko mcm tu,Allah mesti akan bantu….Allah kan maha mengetahui dan maha melihat(bilik ko pon Allah lihat eh,ingat tu)…die tahu ko dah berusaha bersungguh2,berdoa siang dan malam,jadi yang tinggal sekarang berserah kepada Allah,sbbnya last2 pon mmg semuanya terpulang kpd Allah,x gitu??..:)…kalo la,(ni kalo je eh izzy,bukan doa) ko tak dapat jadi nus delegate tu mesti ade sbb yang munasabah yang hanya Allah tahu,betul tak?…tapi,ako yakin bukan hanya teman2 broadgate yang mendoakan kejayaan ko,semestinya semua pon nak ko terpilih…(ye, tidak lupa juga khaidir!!)…

Apa2 jadi lepas ni,terimalah ia sebagai satu pengalaman yang akan lebih mematangkan ko..(errm,bila la agaknya ako nak matang)……ko pernah cakap ko agak tak bersedia untuk kekecewaan tapi nasihat ako kadang2 kita kena berani terima kegagalan(sekali lagi ini bukan doa) untuk kejayaan yang lebih besar pada mase hdpn….mana tau lepas ni ko bertanding pilihanraya umum kat msia pulak???barulah mak datin yang betul2,tak main la tipu2 tu…heheheheh…(maaf ye,tin..tin tak baca pon blog ni kan izzy?)…ikhlaskan hati ko,seikhlas2 nya,sebab ni pon satu bukti yang ko boleh berikan kepada Allah diakhirat kelak yang ko pernah berjuang untuk umat….tak ke best tu izzy…ni yang jeles ni…ikhlas eh izzy,ingat sister fullah cakap ape…kalo ko niat dunia,habis…Allah potong sampai kat dunia ni aje….Allah makbulkan apa yang kita hajatkan dan niatkan…

akhir kata….lepak je izzy…ako mewakili teman2 broadgate mendoakan kejayaan ko,kami akan tetap bersama mu siang dan malam….bersama warkah ini,ako kepilkan gambar kita baru balik dari “campaign” hari tue…

 

~~malam yang amat sejuuuk~~

~~malam yang amat sejuuuk~~

 

 

Sahabatmu,

santaibroadgate….

p.s: menang.kenduri eh??

Pecah kaca,pecah gelas,

Sudah baca,harap balas…:)

November 27, 2008 Posted by | bebas | 30 Comments

~~satu keping~~

assalamualaikum…kembali lagi…kali ni,teringt kampung halaman,msia yang tercinta…

ermmm,apakah perkara2 yang akn dibuat sebaik shj menjejakkan kaki di msia?

1. bermalas-malasan di rumah dan di dalam bilik yang “sgtla bersih dan teratur”

2. makan masakan ibu yg sentiasa best walaupun hanya sambal ikan bilis

3. memandu kereta ibu

4. berbual2 dan merapu2 bersama ibu,ayah(ayah merapu ke?),abg dan adik2..

5. baca komik ONE PIECE a.k.a satu keping….bukan one piece online tapi buku yang mampu dipegang dan dirasai kewujudannya…

he3…maafla teman2ku…menumpang luahan hati dan rindu terhadap budak getah aka one piece aka satu keping kat dalam bog umum ni…:)…sebelum tu…. kalo kita renung dari sudut positif, tahu tak baca komik ni byk faedahnya?

1. mengeratkan hubungan silaturrahim sesama adeq beradeq..memandangkan kitorg berkongsi minat yg same,abg kami yg pemurah itu akan membelikan komik ini setiap bulan,semestinya kami yang lain berterima kasih teramat sebab satu komik rm4.90,yg kalo kat msia boleh tahan mahal(mampu beli cheese burger kat mcd)…sekaligus menambahkan kasih sayang kami terhadap abg kami…bila tgk balik collection yang dah 50 volume tu,bnyk jgk duit die dah abis kat komik ni…he3..

2. meningkatkan daya imaginasi para pembaca…kalo korang bukan penggemar komik,sure nak campak buku tu ketengah laut sbb byk sgt perkara diluar jangkaan yang terjadi….

3. menyemai perasaan kemanusiaan…tahu tak,komik ni mcm novel jgk…walau pun lawan2,bunuh2 tapi nilai2 kemanusian mcm kesetian,kesungguhan,pengorbanan kasih sayang sume ade…..walau abg dan adeq bukan golongan kaum hawa tapi mereka juga turut tersentuh hati dan mengalirkan airmata….he3…(takpeeee,diorg tak akan bace blog ni)

4. release stress…

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

Oklah, kalo kita tenung dari sudut rohaniahnya,rasenya2 kalo kisah2 nabi dikomikkan,mampukah ia menarik minat para pembaca terutama yang bersifat seperti saya???sbb rasenya ramai je org diluar sana yang cepat bosan membaca penulisan yang semata2 penulisan,kata2 aje…..bukan nak cakap buku2 sirah diluar membosankan,maaf kalo ade yg rase mcm tu…tp saya secara peribadinya tak pernah lagi abis membaca sume kisah2 para nabi(kalo ade pon,tak berapa ingta kisah2 tu)…..berbeza ngn baca komik,saya boleh describe pergaduhan2 luffy ngn lanun2 lain dgn baik sekali..dull,monotone…,rase2nya alasan ke mmg fakta??kalo nak fikirkan balik,ade aje kisah2 nabi yang dibukukan dalam bentuk buku cerita kanak2…tapiii,mcm tak bestla pulak kalo org baya2 saya yang dah besar ni baca buku mcm tu…:)…..maka,kesimpulannya…….kpd sape2 yang pandai melukis,kalo rajin buat kanlah komik ttg kisah nabi,lukisan tu yg penting kena ada unsur2 manga…kompem saya beli….:)

p/s:mcm perlukan blog sendiri..:)

November 25, 2008 Posted by | bebas | 5 Comments

~~SeSunggUhnYA~~

Sesungguhnya,

Nak mohon kemaafan pada kak intan…kesian akak,beriya2 mintak kitorg update kan blog yang terbiar sejak sekian lama ini…

Sesungguhya,

Terpanggil nak tulis ni bila baca blog o-Hanna…Rase bersalah sebab sungguh jauh perbezaan antara blog “Santai Broadgate” yang tampil dgn gaya yang begitu santai sekali berbanding dengan blog “O-Hanna Releigh” yang begitu tertib dan bertamadun sekali dgn gambar yang pelbagai…(tahniah2!!)…

Sesungguhnya,

Bukan silap kak intan ye, tapi salah kami yang mungkin malas(secara generalnya,tapi mungkin mak datin tidak, tak gitu tin?he3..) atau menangguh janji??….makanya saya pun mula la menulis..

 

Sesungguhnya,

Bagi saya walau seribu kumpulan nasyid yang menjelma, tak akan satu pun yang dapat menggantikan RAIHAN..(eerm,munawwar kmb boleh dipertimbangkan)..mungkin sebab lirik die yang begitu,simple tapi sangat puitis,menusuk kalbu..juga mungkin sebab suara Nazrey yang tak la sampai mampu menarik not setinggi jac atau aisyah ataupun sesoprana seperti ning…tapi cukupla bila dengar menenangkan,mendayu dan damai, terasa macam berada di dunia lain,diawang-awangan(melampau sangat ke descriptionnya, tapi mmg macam itulah):)..Oleh itu saya nak kongsi satu lagu Raihan yang saya pujila lirik dan lagu nya…mmg terbaik!!Kak Intan, lagu tema broadgate nak?Ada bantahan dari teman-teman?maka, sila la menghayatinya..

Sesungguhnya  (Raihan/Puji-pujian)-klik untuk video

Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitMu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucuba menghulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin kerananya isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

 

Akak ada cakap,moga2 titisan airmata kita yang mengalir(lepas dengar lagu ini) akan menjadi saksi diakhirat kelak yang kita pernah menangis kerana ALLAH di dunia ini…AMEEN3X…moga2……….bila saya balik dari usrah dan solat hajat tu(solat hajat utk izreena,jgn lupa vote die utk nus!!), saya terfikir mmg betul kita selalu tertanya2 kenapa rase cinta,rase rindu dan takut pada allah tu susah sangat nak hadir…kita doa..doa..doa lagi..nangis, minta jangan ditinggal keseorangan di dunia ini,ya ALLAH temani lah kita disetiap ketika..sebenarnya pada saya hanyalah doa semata2…….yang sebenarnya,usaha saya,ibadat saya,tidak pada tahap yang sama dengan perasaan saya yang sedih dan bimbang tiada perasaan takut,cinta dan rindu pada allah(faham ke?)…ini buatkan saya rase terfikir macam berpura-pura pulak,pura2 bimbang tiada perasaan cinta,rindu dan bimbang pada Allah…..pura-pura ke?..harap2 jgnlah begitu…….utk membuang perasaan yng rasa mcm pura2 tu,saya mencapai satu konklusi yang diilhamkan oleh el ,yakni saya cuba untuk tidak akan menangis lagi kerana saya bimbang saya tiada perasaan2 itu, tapi mengalirnya airmata selepas ini kerana usaha saya mengejar cinta Allah tidak setanding dengan usaha seperti mengutip permata didasar lautan(rujuk lagu diatas)….tak ada guna lah kan kalau nangis tapi tak de usaha kearah itu…

Kata orang, ACTION SPEAKS THE MOST..jadi marilah kita sama2 merancang perjalanan hidup kita…rancan bagaimana mencari cinta allah,supaya hadiah yang kita hulurkan kepada Allah nanti mungkin isinya tidak sesempurna mana(rujuk lagu di atas)  tapi mampu kita khabarkan yang kita sudah lakukan yang terbaik….dan untuk ini saya konklusikan,marilah kita sentiasa ingat agar setiap yang kita lakukan adalah isi kpd hadiah kita kepada Allah,jadi buatlah yang terbaik…baik solat,belajar mahupun ketika memakai kasut(ingat ratib broadgate,pakai kasut baca ape?)

Banyak2 part lagu tu,yang paling menusuk bagi saya yang last..

            “Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
            Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
            Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu”

perasaan kasih dan rindu ni,semmgnya milik Allah….hadiah dan kurnia dari Allah…kita paksa macam mana pon perasaan tu supaya hadirla,hadirlah…tak akan dia hadir kalo Allah tak nak beri…Jadi,konklusinya kita jangan putus asa,jangan terlalu ayik bersedih tapi,usaha,usaha dan berdoalah semoga perasaan itu hadir dalam diri kita…kepada yang pernah ada,atau mmg sedang ada,tahniah kpd anda semua!!!jujurnya memang saya mencemburui anda semua,tapi saya akan bertatih mencarinya..doakan saya..:)…bila kita semua dah ktemu apa yang kita carik ni,barulah kita akan mengsyukuri sesyukurinya nikmat rasa cinta dan rindu Allah itu..dan pada ketik aitu nanti,benarlah ayat last lagu ni..moga ku tahu syukurku adalah milikmu….:)

Akhirnya, ingat ada tiga konklusi ye dari post saya ni…..maaf kalo merapu dan sukar nak difahami(first time ni!!!)….ni untuk kak intan kerana Allah iA,tak sesempurna mana tapi mampulah saya nak kata saya cuba yang terbaik…iA kalau ada kesempatan saya tulis lagi…:)

November 22, 2008 Posted by | islamiah | 16 Comments