santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

Ama Zilna

‘AMA ZILNA

By:Benammi

Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Caretaking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Gloriouscare Taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves and will never forget you

Do we know our Lord? Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord? Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

My heart is Allah’s, My soul is Allah’s
My wealth is Allah’s

Boleh dengar lagunya disini:

Advertisements

January 23, 2009 Posted by | islamiah | 2 Comments

Santai BG beraksi kembali!!

ZDRAVEI~

I’m done with my courseworks and tests…Maka,sukacitanya saya mengupdate blog ini seperti yang telah dijanjikan..

Alhamdulillah,pada 5 Disember 2008 yang lepas,ahli-ahli Parlimen Dun Beeston bersidang sekali lagi untuk membincangkan hal-hal umat sejagat.Persidangan kali lebih meriah dengan kehadiran seorang lagi wakil rakyat baru,yakni saudari Amira Zahari yang baru sahaja memenangi salah satu top post untuk Malaysian Night.Semoga saudari Amira berjaya menggalas tanggungjawab yang telah diamanahkan sebaik mungkin,mampu menerima teguran dan kritikan dari rakyat marhaen seperti kami dan menjadi contoh pemimpin yang baik kepada rakyat Nottinghamshire secara amnya(skema plzzz,haha!)

Perjumpaan Santai Broadgate kali ini memang rileks dan sempoi seperti sediakala..but I thought I want to make a lil bit different this time by discussing a current issue that happens in Malaysia.Tajuknya mungkin menimbulkan sedikit kontroversi,namun ia bukanlah menjadi penyebab untuk kita tidak berdiskusi mengenai tajuk ini secara rasional dan matang.Ececeh~


 

MOGOK BOGEL.SATU REFORMASI MINDA?

Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) mengancam untuk berbogel di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) yang menempatkan pejabat Menteri Besar dan Exco bagi mendesak kerajaan negeri agar tidak membuat tindakan yang tidak menguntungkan rakyat sepertimenaikkan sewa bulanan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) daripada RM124 sebulan kepada RM250 sebulan yang didakwa membebankan penyewanya yang kebanyakannya berpendapatan RM500 sebulan.
Presiden Reformis Ramlan Abu Bakar dipetik oleh akhbar Sinar Harian sebagai berkata:”Kami sebagai rakyat merasakan tidak lagi berpeluang untuk berubah di bawah pentadbiran Khalid (Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim).

“Untuk menegur beliau, Reformis akan melancarkan mogok bogel sebagai jalan terakhir untuk memberikan kesedaran agar PR (Pakatan Rakyat) terus kekal di hati rakyat Selangor.”

Bincangkan.

 

 

Untuk aktiviti yang pertama ini,ahli Santai Broadgate diberi keratan artikel seperti yang tertera di atas,kemudian dibahagikan kepada dua kumpulan.Kumpulan pertama  yang dianggotai oleh Hana,Fatirul,Izreena,dan Wani berada di sebelah pencadang yang menyokong akan tindakan mogok bogel tersebut sebagai suatu langkah yang wajar untuk dijalankan bagi menegur pihak terbabit.Manakala kumpulan kedua terdiri daripada El,Mira dan Nedhu berada di pihak pembangkang dan berpegang kepada pendirian untuk tidak menyokong tajuk yang diberikan.

Mungkin ada yang blurr,tidak tahu menahu tentang isu ini di Malaysia.Apetah lagi ianya disuarakan oleh orang Islam sendiri.Mungkin juga ada yang tensen,kerana terpaksa berada di pihak pencadang,menyokong tindakan mogok tersebut walaupun di dalam hati meronta-ronta membangkang tindakan itu.(Haha,minta maaf la yer:P ).Well,you guys have done a great job,namun begitu,mari kita berhenti sejenak dan bermuhasabah kembali akan pengajaran yang boleh diambil melalui aktiviti ini.

Personally,saya merasakan bahawa hak untuk memperjuangkan hak rakyat adalah suatu perkara yang perlu dipandang positif dan wajar diberi penghormatan.Namun apa yang lebih penting  adalah bagaimana seseorang pejuang itu melunasi perjuangannya melalui tindakannya sebagai seorang mukmin,yakni as someone tidak akan melakukan sesuatu yang bertentangan dengan hukum syarak dan melanggar batas-atas ugama.Mempunyai matlamat yang baik dan jelas,tidak bermaksud anda bebas untuk melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita tersebut.Dipendekkan cerita,niat dan matlamat yang murni tidak sama sekali menghalalkan cara untuk mencapai sesuatu objektif.Ye dok??

Mengambil kata-kata Dr MAZA ,bekas mufti Perlis yang disegani ramai:

Islam tidak mengiktiraf cara Robin Hood yang merompak dengan tujuan untuk bersedekah. Dalam soal politik, ekonomi, ibadah khusus dan selainnya, prinsip Islam adalah sama iaitu matlamat tidak menghalalkan cara.

Boleh teruskan bacaan di sini ye..

Setelah tamat persidangan,kami meneruskan aktiviti kami dengan menonton movie secara berjemaah.Awalnya,kami menonton DVD The Village yang tahap kengeriannya/keseramannya langsung tidak boleh dibandingkan  dengan siri Kekasihku Seru(ampehhs betoi).Di pertengahan cerita The Village,sudah ramai ahli Santai Broadgate yang kepenatan,terasa mata ini seolah-olah di gam,dan akhirnya syahid terlebih dahulu.Namun begitu,masih ada yang bersemangat mahu meneruskan tontonan movie lagi.Mahu menonton filem The Gladiator pulak daa.Haduihhh..tatau nak cakap  hangpa ni normal ke tak,haha.Tapi bagusla,dari sudut semangat ‘mahu’ yang tinggi itu..keskes!Oh yer,credit untuk rakan-rakan MSM kerana meminjamkan kami projektor.Terima kasih daun keladi korang,lain kali boleh pinjam lagi yer,hehehe~

The Gladiator

The Gladiator

Keesokan paginya,setelah usai tidur berhimpit-himpit secara berjemaah di bilik El@The Happy Moo,kami dihidangkan pula dengan mee goreng yang dimasak dengan penuh cinta dan kasih sayang oleh El untuk breakfast.Tak cukup dengan itu,saya  mendapat khidmat manicure percuma dari Hana.(Perghhh,child exploitation here!).Lain kali bolehla buat pakej manicure,pedicure dan massaging skali ye  korang,haha!:D Sukanya hatiku..Anyway,tidur berjemaah memang bes!Sungguh sopan dan tertib sekali gaya tidur adik-adikku ini,alhamdulillah~Telah ku abadikan  jua gambar-gambar loklak mereka dalam kameraku untuk kenangan kita bersama,lalala~

InshaAllah,pada cuti musim sejuk ini,ramai yang akan berkelana ; berjalan-jalan sambil menghadiri perhimpunan dan program yang dianjurkan oleh pelbagai pihak seperti Program PUISI,PMS,dan FUIYO.Oleh itu,saya ingin mengucapkan selamat bercuti kepada rakan-rakan sekalian,khususnya buat adik,kakak-kakak dan makcik di daerah Broadgate.Moga percutian anda produktif di isi dengan program dan pengisian yang bermanfaat.And… jangan lupa untuk menjaga diri masing-masing,dan membuat persiapan awal untuk peperiksaan yang bakal menjelang pada bulan Januari tahun hadapan.

Adios~

Satu lagi rahsia Santai BG berjaya dibongkar,hehe~

Satu lagi rahsia Santai BG berjaya dibongkar,hehe~

Regards;

Intan Nadia Taib (yang baeeks)

 

December 14, 2008 Posted by | islamiah | 9 Comments

The tears and blood shed for Islam…

The glory of Islam will be brought about by the freeing of Palestine…    (Dr Azzam Tarmimi)

 

Manusia mudah lupa…Setiap kali ada program tertentu barulah kita ingat akan saudara seislam kita di palestine. Hati tersentuh, air mata bercucuran, semangat jihad membara…tp mana hasilnya?

 

InsyaAllah..moga entry kali ini membangkitkan semangat saya dan juga rakan2 yg lain utk sama2 berjuang dgn apa cara yg termampu utk saudara2 di Palestine. Allah itu Maha Adil…apa jua yg kita lakukan walau sekecil mana sekali pun tidak akan terlepas pandang oleh-Nya.

 

Me myself is not an expert when it comes to the Palestinian issues and its history. What I’m writing today is mostly based on the previous Palestine Conference in Nottingham University. For those who know more, your contribution is most welcomed.

 

Let’s talk a bit about numbers. People tend to believe in statistics more than just mouthed words. Dr Salman Abu Sitta, one of the speaker gave us this statistics. Today, 3/4 Palestinians are homeless. That amounts to approximately 6 250 000 people. Six and a quarter million of our muslim brothers and sisters are homeless! And almost 97% of all the registered refugees live within 100km away from their home.  Is it too much to ask for a chance to be able to live in your own home that is only 100km away?

 

One of the reason why the Israelis are denying the Palestinians’ right to go home is probably one of the most irrelevant reasons ever to be used. No space. No space? No space?!!

 

2% of Israeli Jews are living in Palestinians’ land while 88% of the Jews are actually living in the Israeli land. 2% only…? Its just simple maths….what are they doing with the 98% Palestinians’ land left?

The Israelis are trying their best to make life as miserable as they can for the Palestinians. They build the Apartheid walls. They chased away the Palestinians from their home and they even build a road only for Jews…in Palestinian state! Are we trying our best to do anything? (terkena pada diri sendiri juga sebenarnya)

 

Memetik kata2 Dr Salman, Israel is not a religious character of Jewish. So, why is there a need for exclusion of other ethnics or other faiths? The only (sudah terang lagi bersuluh punya) reason for them to have an Israel country is to have a license to kill the Palestinians if ever they exceed certain number of population. Ya Allah…sekejam mana manusia itu mampu bertindak?

 

There is also this thing called the Law of Nationality that basically tries to limit the number of Palestinian who can return to Palestine. The (udang di sebalik batu) real intention is for Israel to maximise the number of land and minimised the number of Palestinians. For them, non-jews citizen have the citizenship as a priveleged not a right inherited or obtained.

 

Imagine you are born in Malaysia, your father and mother were born in Malaysia, but then somebody from ntah dari mana2 ntah said that no..no..no you are not a citizen of Malaysia.. How would you feel? Yes…now you know the feelings of the Palestinian people..but that’s just a tiny portion of the hardship that they have to face. Will you be able to live like them? Will I?

 

However, one of the key point that we all also need to take note is the difference between the Orthodox jews and the Zionist jews. Orthodox Jews still hold on to their beliefs that they should not enter Palestine before the arrival of the Messiah. They also believed that Jews cannot go on warfare with non-Jews and they are not allowed to pray to God for the Messiah to come early. The orthodox believers see Zionism as a project to force their will in God’s hands.

 

So you see…even the Jews do not agree with the Zionists acts. Apatah lagi kita sebagai Muslim?

Actually there are lots more to the conference but terlalu bnyak utk ditulis. Moga2 post nih mmpu trigger kita utk mencari lebih lanjut maklumat ttg Palestine..

InsyaAllah…may all of us will be given the strengh to help free Palestine in anyway we can, may it be with prayer or something more..

 Santaibroadgate – our journey on the path of profesional muslims –

November 28, 2008 Posted by | islamiah | 3 Comments

~~SeSunggUhnYA~~

Sesungguhnya,

Nak mohon kemaafan pada kak intan…kesian akak,beriya2 mintak kitorg update kan blog yang terbiar sejak sekian lama ini…

Sesungguhya,

Terpanggil nak tulis ni bila baca blog o-Hanna…Rase bersalah sebab sungguh jauh perbezaan antara blog “Santai Broadgate” yang tampil dgn gaya yang begitu santai sekali berbanding dengan blog “O-Hanna Releigh” yang begitu tertib dan bertamadun sekali dgn gambar yang pelbagai…(tahniah2!!)…

Sesungguhnya,

Bukan silap kak intan ye, tapi salah kami yang mungkin malas(secara generalnya,tapi mungkin mak datin tidak, tak gitu tin?he3..) atau menangguh janji??….makanya saya pun mula la menulis..

 

Sesungguhnya,

Bagi saya walau seribu kumpulan nasyid yang menjelma, tak akan satu pun yang dapat menggantikan RAIHAN..(eerm,munawwar kmb boleh dipertimbangkan)..mungkin sebab lirik die yang begitu,simple tapi sangat puitis,menusuk kalbu..juga mungkin sebab suara Nazrey yang tak la sampai mampu menarik not setinggi jac atau aisyah ataupun sesoprana seperti ning…tapi cukupla bila dengar menenangkan,mendayu dan damai, terasa macam berada di dunia lain,diawang-awangan(melampau sangat ke descriptionnya, tapi mmg macam itulah):)..Oleh itu saya nak kongsi satu lagu Raihan yang saya pujila lirik dan lagu nya…mmg terbaik!!Kak Intan, lagu tema broadgate nak?Ada bantahan dari teman-teman?maka, sila la menghayatinya..

Sesungguhnya  (Raihan/Puji-pujian)-klik untuk video

Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitMu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucuba menghulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin kerananya isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

 

Akak ada cakap,moga2 titisan airmata kita yang mengalir(lepas dengar lagu ini) akan menjadi saksi diakhirat kelak yang kita pernah menangis kerana ALLAH di dunia ini…AMEEN3X…moga2……….bila saya balik dari usrah dan solat hajat tu(solat hajat utk izreena,jgn lupa vote die utk nus!!), saya terfikir mmg betul kita selalu tertanya2 kenapa rase cinta,rase rindu dan takut pada allah tu susah sangat nak hadir…kita doa..doa..doa lagi..nangis, minta jangan ditinggal keseorangan di dunia ini,ya ALLAH temani lah kita disetiap ketika..sebenarnya pada saya hanyalah doa semata2…….yang sebenarnya,usaha saya,ibadat saya,tidak pada tahap yang sama dengan perasaan saya yang sedih dan bimbang tiada perasaan takut,cinta dan rindu pada allah(faham ke?)…ini buatkan saya rase terfikir macam berpura-pura pulak,pura2 bimbang tiada perasaan cinta,rindu dan bimbang pada Allah…..pura-pura ke?..harap2 jgnlah begitu…….utk membuang perasaan yng rasa mcm pura2 tu,saya mencapai satu konklusi yang diilhamkan oleh el ,yakni saya cuba untuk tidak akan menangis lagi kerana saya bimbang saya tiada perasaan2 itu, tapi mengalirnya airmata selepas ini kerana usaha saya mengejar cinta Allah tidak setanding dengan usaha seperti mengutip permata didasar lautan(rujuk lagu diatas)….tak ada guna lah kan kalau nangis tapi tak de usaha kearah itu…

Kata orang, ACTION SPEAKS THE MOST..jadi marilah kita sama2 merancang perjalanan hidup kita…rancan bagaimana mencari cinta allah,supaya hadiah yang kita hulurkan kepada Allah nanti mungkin isinya tidak sesempurna mana(rujuk lagu di atas)  tapi mampu kita khabarkan yang kita sudah lakukan yang terbaik….dan untuk ini saya konklusikan,marilah kita sentiasa ingat agar setiap yang kita lakukan adalah isi kpd hadiah kita kepada Allah,jadi buatlah yang terbaik…baik solat,belajar mahupun ketika memakai kasut(ingat ratib broadgate,pakai kasut baca ape?)

Banyak2 part lagu tu,yang paling menusuk bagi saya yang last..

            “Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
            Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
            Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu”

perasaan kasih dan rindu ni,semmgnya milik Allah….hadiah dan kurnia dari Allah…kita paksa macam mana pon perasaan tu supaya hadirla,hadirlah…tak akan dia hadir kalo Allah tak nak beri…Jadi,konklusinya kita jangan putus asa,jangan terlalu ayik bersedih tapi,usaha,usaha dan berdoalah semoga perasaan itu hadir dalam diri kita…kepada yang pernah ada,atau mmg sedang ada,tahniah kpd anda semua!!!jujurnya memang saya mencemburui anda semua,tapi saya akan bertatih mencarinya..doakan saya..:)…bila kita semua dah ktemu apa yang kita carik ni,barulah kita akan mengsyukuri sesyukurinya nikmat rasa cinta dan rindu Allah itu..dan pada ketik aitu nanti,benarlah ayat last lagu ni..moga ku tahu syukurku adalah milikmu….:)

Akhirnya, ingat ada tiga konklusi ye dari post saya ni…..maaf kalo merapu dan sukar nak difahami(first time ni!!!)….ni untuk kak intan kerana Allah iA,tak sesempurna mana tapi mampulah saya nak kata saya cuba yang terbaik…iA kalau ada kesempatan saya tulis lagi…:)

November 22, 2008 Posted by | islamiah | 16 Comments