santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

~~SAYA BUKAN~~

Saya bukan karyawan, saya tulis apa yang terlintas di hati….

 

Mungkin saya tidak pandai memilih kata-kata, tapi penggunaan “kalo”  tak bermakna saya tak percaya kepada takdir Allah swt. Saya akui penggunaan kalau memang tak sepatutnya sebagai orang Islam, ayah pun pernah pesan. Mungkin saya perlu tukar, “Ya Allah, aku berdoa pada mu agar pemimpin Islam di Malaysia, yang kebanyakkan nya Melayu, bersatu memikul tanggungjawab memimpin negara tercintaku ini. Semoga dengan ini mereka dapat bersatu memikul beban dakwahmu. Semoga dengan ini undi Melayu tak pecah di masa hadapan. Semoga Islam dapat ditegakkan di negara Malaysia. Semoga hak kami orang Melayu tidak diperlekehkan oleh bangsa lain.”

 

 

Saya bukan gila kuasa, saya pun bukan YB….

 

Saya tak pernah bertanding mana-mana pilihanraya.baik di sekolah,di kolej atau di univ. Saya tak faham, tak tahu perasaan mereka yang bertanding. Apalagi perasaan mereka yang kalah pilihanraya, atau terpaksa melucutkan jawatan. Tapi yang dah declare bubarkan DUN, tetiba taknak lepaskan jawatan bukan gila kuasa jugak ke? Atau yang tak sabar-sabar mendirikan kerajaan baru lagi gila jawatan? Saya cuma nak tahu, bersungguh nak pertahankan jawatan ni Dato Muhd Nizar ke, Anuar Ibrahim? Tuan empunya diri dah umum, tetiba esok lusa tang tang wajah Anuar buat sidang media nak pertahankan kerajaan…

 

 

Saya tak pernah jumpa raja, sebab melaka tak de raja…..

 

Sebab tu saya tak pernah derhaka dengan raja. Malah saya pun tak berapa faham prosedur pemilihan MB sesebuah negeri beraja. Tapi saya betul-betul (“hoooooooootoni” bahasa jepunnya) tak faham, kenapa Karpal Singh perlu wujud dicelah-celah kemulut raja, melayu dan MB Perak ini? Kenapa perlu dia? Dengar nama dia pun saya dah mula panas dalaman, apalagi dengar dia nak menamakan Raja Perak sebagai defendant pertama mencabar keputusan pemilihan MB baru di mahkamah..PANAS..PANAS..selamatlah ada salji,sejuk sikit..Sebab kan Karpal Singh ini lah, saya tak lagi hormat pada Pakatan Rakyat. Langsung tak hormat orang Melayu dan raja, boleh pulak tiadanya respon dari mana-mana pemimpin Pakatan Rakyat. Setakat menafikan kenyataan lawyer terhebat itu, mengecewakan betul…

 

 

Saya orang MELAKA JATI, bukan orang kelantan, perak, selangor, kedah atau pinang…..

 

Orang selalu kata, melaka ini kubu kuat BN, tapi untuk pengetahuan, saya dan keluarga saya tak sokong mana-mana parti. Kami undi orang Melayu. Orang pun selalu kata, melaka ini macam negeri sembilan kalau letak lembu pun sebagai wakil, komfem parti tu gak yang menang…Tak tahulah betul ke tidak, kenalah cuba dulu kalau berani..Tapi saya betul-betul nak tahu, berbeza sangat ke pemerintahan BN dengan PR? Apa perubahan yang dah berlaku di kelima-lima negeri itu? Apa pula keburukan pemerintahan BN di negeri-negeri kami? Saya bahagia tinggal di bawah pemerintahan Ali Rustam. Mungkinkah disebabkan ini,saya yang 20 tahun tinggal di bawah lembayung kerajaan BN tak berapa jelas dalam melihat kepincangan pemerintah Ali Rustam( We love u,Ali Rustam) atau krew-krew BN di negeri-negeri lain (pemerintahan negeri sembilan boleh dipertikaikan secara jujurnya). Tak faham bila orang risau sangat-sangat BN ingin memerintah Perak. Kejam sangat ke pemerintahan sedia kala? Sungguh tak faham, sila lah sesiapa bukakan penglihatan dan pemahaman saya. Pembangunan ke yang salah? Ke rasuah,isu yang tak akan selesai? Ke hal minyak jugak yang perlu dibincangkan?

 

 

Saya ini bukan ahli politik, saya hanya pemerhati dari jauh…

 

Ilmu saya berkenaan politik tak banyak. Tapi saya betul-betul berharap, PAS dan UMNO akan bersatu (bukan PKR, mahupun DAP, MIC atau MCA)..Pak Syed( fasi kat Birm) kata UMNO nak perjuangkan melayu, El kata melayu kan ISLAM kenapa susah sangat nak bersatu ngn PAS. Pak Syed kata, ideology kedua-dua parti berbeza. Saya kata dalam hati, kalau betul- betul UMNO nak bantu melayu, kenapa masih nak fikirkan ttg ideology parti, terimalah hakikat bahawa tanggungjawab pemimpin adalah mensyiarkan ISLAM. Ada kepentingan mana-mana pihak ke? Nak jaga perasaan orang bukan Islam ke sampai taknak bersetuju dgn hukum Hudud? Kenapa kita pulak yang kena takut dgn mereka dalam membuat keputusan sedangkan kita Tuan Tanah Melayu a.k.a Malaysia? Hantar balik karang baru tahu..Sperti pendapat “MEREKA-MEREKA”, mmg ada kebenarannya, pemerintahan Malaysia hanya akan aman apabila berlandaskan ISLAM..

 

Saya mmg emosional, saya minta maaf….

 

Saya minta maaf jika terkasar bahasa, saya tulis apa yang terlintas di hati. Silalah sahabat-sahabat ajarkan dan jelaskan apa-apa yang saya tak tahu…

 

 

 

p/s: Kepada Medic first year juga second year, esok keluar result..~~GOOD LUCK!!~~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

February 8, 2009 Posted by | bebas | 15 Comments

Re:warkah utk izreena~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

 

Assalamualaykum wbt.Pertama skali nk panjatkn kesyukuran kat Allah sbb akhirnya tercapai gak hasrat nk tulis entry kt santaibroadgate..my first entry eva!!woh,first tyme dgq pasai blog pon kat kmb(huh,pardon for my kerabunanan IT) Erm,kat kesempatan ni,nk berkongsi cketla bbrpa pengalaman berharga,pelik,menarik,best,memalukan etc..yg dpt sy kutip sepanjang mggu kempen dan pilihanraya NUS aritu.

 

Camna leh nak masuk NUS nih??

 

 First tyme dgq NUS nih waktu makan2 deepavali NMS (ages ago indeed).Waktu tu kday yg memperkenalkn kt sy psl mende NUS nih.Dia ckap bro daus suh dia masuk and sy pon juz ckp..”owh,sounds interesting” tp dlm hati,cm x berminat lgsung la hehe..

 

Pastu,waktu FOSIS Palestine aritu,tgh2 dok sembang ngan kak intan,tiba2 bro zamri(pres ISOC) ngan sarah halimah dtg nk ckp ngan sy. They both mentioned about NUS and how they wanted more Muslims from diff backgrounds to get involved. “We’re gonna have a ‘closed’ meeting on Monday.Please come and bring along your friends as well ya.” Sarah Halimah ckp.Btw,Sarah Halimah ni budak neuroscience,she’s the Equal Opportunities Officer kt Student Union.

 

Owh, I was kinda shocked and confused.Coz,diorang ckp kna ada manifestola,election la,kempen la..apekah suma ini??xnak2..tp kak intan plak galakkan suh masuk and she also mentioned to me about bro daus yg dh jd NUS delegate for two years in a row(bravo!!),so I said to myself,”erm,no harm trying.Bila lg nk get involved ngan kempen ngan pilihanraya ni?Atleast the experience itself would be sth to look up to”.And at that very moment,Alhamdulillah I made up my mind to run for IT!! Thanks to Fatirul coz tlg teman sy gi meeting tertutup FOSIS psl NUS aritu. 

 

Bermulala manifesto dan kempen

 

 Even b4 antaq manifesto,hati ni slalu ja cm x sure nk masuk ka x.huh,klu masuk mmgla menarik tp byk masa kna invest and x tentu lg leh menang ka x.Plus, dhla tiba2 NUS election kali ni 38 bertanding(which is the biggest no of candidates eva in any NUS elections in UK!), hanya 18 akan dipilih.So, 20 will be eliminated!! huh,the chance to win is very slim then(the probability in winning is just 47.4%).

 

To be honest,I’m kinda kiasu type of person(I hardly able to face defeat,which is bad really)Erm,ada one tyme tu btul2 nk tarik diri,tp kuasa Allah,tiba2 kak zaff tepon and dia raised up my semangat balik utk bertanding.Thanks kak zaff!Memetik kata2 kak zaff,syaitan nih mmg suka membolak-balikkan hati manusia.And kena ingat niat asal(utk wakili umat Islam kt conference..insha Allah).Kukuatkan hati utk antaq manifesto and at that point,there’s no turning back!By any means, I will still have to run for it,huh!

 

Hari-hari kempen pon bermula. Thanks to bro firdaus rahim yg tlg poskn kt kg notts and YG NMC,really appreciate it.

 

Pastu on Tuesday,I’m deciding to do the lecture shouts!!woh,perlu keberanian yg tggi..nervous sgt waktu tuh,terpikiaq plak cmna la reaction org2 putih tu nti,huh. Tapi,sy kuatkan hati and ckp kt diri,umat Islam kena brani,umat Islam kena menonjol,xleh takut2..we are the best ummah anyway,apa nk takut..pastu,terpikiaq jgk waktu Rasulullah nk sebarkan Islam dlu,mcm2 penghinaan Baginda dpt tp Baginda x penah putus asa or takut nk announce kt org ramai psl Islam,wpun realitinya ramai yg kecam Baginda..huh,Ya Allah,berilah secebis kekuatan kpdku sepertimana yg Kau berikan kpd para anbiya’,ameen..pkl 11 pagi,sy pegi buat lecture shout kt medic 2nd year(not so encouraging,juz a few ppl applausing..masing2 cm x sabaq nk kuaq hall..huh..tabahkan hati izreena)..pastu pkl 2 waktu lecture public health,sy branikan diri nk wat lecture shout to medic 1st year(my own batch)..lebih kurang cm nila speech sy..

 

“Hi,I’m Izreena..blabla ckp psl NUS and manifesto..and the climax was when I said..if you think I’m a strong candidate and if you want to be represented by ur own batch…blabla..you can vote me as ur 1st choice…” pastu, i got a really big round of applause..dgn ada plak org2 sorak2 kt blakang bg sokongan..i’m so overjoyed and Alhamdulillah cm x sangka leh ckp kt depan tuh..

 

 A day after,my Irish friend ckp,”I can’t believe ur so brave to speak in front there..if I were you,I wouldn’t be able to do that..anyway,i’ve voted for you”..hehe,malula plak,thanks Anna!Joe,my grupmate pon even tlg promote my name kat hall dia,I’m so glad yg org2 putih ni pon sggup bg sokongan kt sy.SO NICE=)thanks frens.

 

 Erm,wpun dh promote kt yahoo group,hati still rasa x tenang,rasa cm kena gak pi ketuk umah satu2 kt dunkirk tu nk konfemkn diorang dh vote..realitinya,x suma org bukak emel slalu,so ketuk2 pintu tu maybe membantu,iA.Hari selasa,sy singgah umah kak maryam nk mntk plan dunkirk.Ada sy,nedhu,hana ngan el.kitorang pon bahagila rumah2 utk diketuk..kitorang pegi umah sisters je,nk pi umah brothers cm x manisla plak kn,sbb dh gelap dh waktu 2..Ada la jgk satu jam kt situ.Lace street, greenfield, highfield, beeston road,montpelier road and mcm2 lgla segenap pelosok kt dunkirk kitorang jelajah..dhla sejuk sgt waktu,xtaw nk habaq lagu mana menggigil kitorang waktu promote..thanks frens for being there for me,inila sahabat sebenar,iA=)..

 

Hari teakhir pilihan raya hari jumaat.Erm,flyers cm berlammmmmmmmbak lg.Nak buat lagu mana nih..Pukul 3 petang after lecture(pukul 5 undi ditutup),sy pon pegila round satu uni kecuali jubilee,pi promote kt orang..huhu,malu sgt tp kutebaikan muka gak..jmpa org ja sy ckp..”excuse me,hi i’m izreena,this is my manifesto for NUS..do u know wut NUS is..it’s a blablabla..feel free to read it and you can vote through our uni portal,juz click on election and start voting,thanks!!”..huh,brapa kali dok ulang skrip yg sama setiap kali jmpa orang..bosannnnnn!!!

 

Pkl 4.30 petang sy balik broadgate.erm,end of campaign!!huh,alhamdulillah,i felt relieved,dh usaha so skarang terpulang kpd decision Allah..itula indahnya konsep tawakal dlm Islam..kita usaha sungguh2,doa and yg lain,leave it to Allah..

 

Keputusan pilihan raya

 

Erm,ntah knapa pilihan raya kali ni,sgt lambat kputusannya kluaq.huh,dugaan dan debaran.Mungkin Allah nk sy byk2 lg berdoa kt Dia,byk2 dekatkan diri kepada-Nya..

 

Setelah beberapa hari tggu,hari selasa pkl 5.45 ptg sblom nk pi ceramah “Why are we in debt?”,tiba2 tergerak hati nk jenguk outlook emel..

 

Alangkah berbunganya hati,Alhamdulillah,sy ngan kday menang election.Sy dpt 90 1st choice votes,kelima tertinggi,Alhamdulillah,terima kasih suma yg mengundi..Undian tertinggi dpt kt Pres SU,Nsikan Ndung dlm 143 votes,huh besar pengaruh mamat nih,hehe..

 

Itula bbrapa cebisan pengalaman yg iA akan sy kenang smpi bila2..mgkn klu balik Malaysia,sy x berpeluang pon utk masuk pilihan raya,so ni mgkn d first and d last xperience of pilihan raya kot..there’s so much i’ve treasured within these few weeks of manifesto,campaigning and election..it  helped to raise up my self-confidence really,bukan senang nk promote diri sendiri dpn org huhu and even b4 this,i’ve never imagined myself doing such things..mende paling sy treasure adalah waktu wat lecture shouts,it was a quick decision to do that..sblom ni cm x nak wat tp juz a day b4,i juz decided to do that..hehe,slalu org putih ja ckp kt depan,bila lagi org Malaysia kn..hehe..

 

TERIMA KASIH ALLAH..

TERIMA KASIH MAK,ABAH,TOK,TOK WAN,KAKAK,ADIK2 YG MENDOAKAN SLAMA NI..

TERIMA KASIH SAHABAT2 KU SEKALIAN..

 

December 6, 2008 Posted by | bebas | 41 Comments

sATu riNDu..

Satu Rindu

Album : Semesta Bertasbih
Munsyid : Opick Feat Amanda
http://liriknasyid.com
Hujan kau ingatkan aku
Tentang satu rindu
Dimasa yang lalu
Saat mimpi masih indah bersamamu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu Oh ibu

Alloh izinkanlah aku
Bahagiakan dia
Meski dia telah jauh
Biarkanlah aku
Berarti untuk dirinya
oh ibu oh ibu kau ibu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu

Terbayang satu wajah
Penuh cinta penuh kasih
Terbayang satu wajah
Penuh dengan kehangatan
Kau ibu oh ibu kau ibu
oh ibu oh ibu

Hujan kau ingatkan aku
Tentang satu rindu
Dimasa yang lalu
Saat mimpi masih indah bersamamu
Kau ibu kau ibu kau ibu

 

SATU RINDU ditujukan kepada hana ali(pencinta kucing yang rindu mak), dan semua yang rindukan ibu masing-masing, hayatilah lirik dan melodi ni…salah satu syndrom nak dkt exam,rindukan ibu…:)….good luck semua..gambate neyh!!!

p/s: kalo nampak sape2 yang emo bila hujan,faham2 la ye..

December 2, 2008 Posted by | bebas | 2 Comments

~cINta bARuku~

 

Terima kasih kak anis,pertemukan saya dengan cinta baru ini…

Maaf cinta lamaku,kau akan tetap menjadi siulanku dan akan ku kenang selamanya..

Selamat datang cinta baruku, OPICK…

Selamat tinggal cinta lamaku, RAIHAN…

 

    Taubat (klik di sini)

    (lagu tema exam semester 1)

     Album : Ya Rahman
     Munsyid : Opick
 

     Wahai Tuhan jauh sudah
     Lelah kaki melangkah
    Aku hilang tanpa arah
     Rindu hati sinarmu

Wahai Tuhan aku lemah
Hina berlumur noda
Hapuskanlah terangilah
Jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa

Ya Rabbi ijinkanlah
Aku kembali padaMu
Meski mungkin takkan sempurna
Aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa
Berikanlah aku kesempatan waktu
Aku ingin kembali
Kembali kepadaMu

Dan mungkin tak layak
Sujud padaMu
Dan sungguh tak layak aku

 

p/s: ada banyak lagi lagu Opick yang best2, bak kate kak anis,sumenya pon best…jom,ramai2 jatuh cinta ngn lagu2 Opick!!

December 1, 2008 Posted by | bebas | 9 Comments

~sekadar coretan masa lalu~

~wild flower~

Our days can be cloudy or of sunny skies

Life is full of truth and lies.

Set our goals and plan for the day

Or we may lose it as we drift away.

For the world is heaven to those who are ignorant

We are just travellers waiting for judgement.

Indeed it is hard to resist all temptation

So we shall remember our final destination.

This life is definitely not as easy, nope!

So lead it with Fear and Hope.

For Allah The Almighty will forever be there

He will bless us with peace, love and care~~

amin Ya Rabb…

p/s: “sekadar coretan masa lalu” bukanlah tajuk poem ni..

tp kerna ia merupakan cebisan yg di-scribble few weeks/months b4?

November 28, 2008 Posted by | bebas | 8 Comments

Study Group..wuhooo~

Alhamdulillah..with the blessings of Allah santai broadgate (+hana from raleigh) has succesfully organised our 1st ever study group. Hopefully the ‘ilm we shared with each other will not only benefit us as individuals but also Islam as a whole. So here’s the updated news about our next session.

Date : 29 Nov 2008 (Saturday)

Time : 1300-1600

Venue : Study Room 102 HALLWARD LIBRARY (a slight change due to “kemalasan berjalan”. 😛

Subject : PH1

For our Sunday session we can’t actually book a room. So you guys have to decide what to do with it. Do you guys want to do it at someone’s flat (flat 184 buleh saja) or do you guys want to cancel it and make it another day. Actually we could just discuss it tomorrow. hehe.

Santai broadgate – our journey on the path of professional muslims –

November 28, 2008 Posted by | bebas | 12 Comments

warkah untuk izreena

 

Assalamualaikum wbt…

Kehadapan izreena,

Dengan ngada2nya ako nak melayangkan “warkah sehari sebelum habis election week” kepada ko..hehehe…sebelum tu,dah..ako dah promotekan kat flatmate ako…

Jujurnya ako kagum ngn keberanian ko menawarkan diri menjadi calon candidate nus delegate..tak sesiala dan tak malu la ako mengaku ko sebagai teman ex-blok E-ku,ex-ketua usrahku,ex-bendahari blog Eku etc…rasenya tak semua org ade keberanian seperti ini…jadi bersyukur dan bergembiralah dgn nikmat Allah yang diberikan kpd ko ini…:)….

Tak payah la ko risau2 sgt…sampai tak concentrate time lecturesla,tak boleh tido malam la…heheheh….rilek2 sudah….kan ko penah cakap,ko nak jadi calon ni sbb nak mewakili umat islam kan?alhamdulillah, kalo betul niat ko mcm tu,Allah mesti akan bantu….Allah kan maha mengetahui dan maha melihat(bilik ko pon Allah lihat eh,ingat tu)…die tahu ko dah berusaha bersungguh2,berdoa siang dan malam,jadi yang tinggal sekarang berserah kepada Allah,sbbnya last2 pon mmg semuanya terpulang kpd Allah,x gitu??..:)…kalo la,(ni kalo je eh izzy,bukan doa) ko tak dapat jadi nus delegate tu mesti ade sbb yang munasabah yang hanya Allah tahu,betul tak?…tapi,ako yakin bukan hanya teman2 broadgate yang mendoakan kejayaan ko,semestinya semua pon nak ko terpilih…(ye, tidak lupa juga khaidir!!)…

Apa2 jadi lepas ni,terimalah ia sebagai satu pengalaman yang akan lebih mematangkan ko..(errm,bila la agaknya ako nak matang)……ko pernah cakap ko agak tak bersedia untuk kekecewaan tapi nasihat ako kadang2 kita kena berani terima kegagalan(sekali lagi ini bukan doa) untuk kejayaan yang lebih besar pada mase hdpn….mana tau lepas ni ko bertanding pilihanraya umum kat msia pulak???barulah mak datin yang betul2,tak main la tipu2 tu…heheheheh…(maaf ye,tin..tin tak baca pon blog ni kan izzy?)…ikhlaskan hati ko,seikhlas2 nya,sebab ni pon satu bukti yang ko boleh berikan kepada Allah diakhirat kelak yang ko pernah berjuang untuk umat….tak ke best tu izzy…ni yang jeles ni…ikhlas eh izzy,ingat sister fullah cakap ape…kalo ko niat dunia,habis…Allah potong sampai kat dunia ni aje….Allah makbulkan apa yang kita hajatkan dan niatkan…

akhir kata….lepak je izzy…ako mewakili teman2 broadgate mendoakan kejayaan ko,kami akan tetap bersama mu siang dan malam….bersama warkah ini,ako kepilkan gambar kita baru balik dari “campaign” hari tue…

 

~~malam yang amat sejuuuk~~

~~malam yang amat sejuuuk~~

 

 

Sahabatmu,

santaibroadgate….

p.s: menang.kenduri eh??

Pecah kaca,pecah gelas,

Sudah baca,harap balas…:)

November 27, 2008 Posted by | bebas | 30 Comments

~~satu keping~~

assalamualaikum…kembali lagi…kali ni,teringt kampung halaman,msia yang tercinta…

ermmm,apakah perkara2 yang akn dibuat sebaik shj menjejakkan kaki di msia?

1. bermalas-malasan di rumah dan di dalam bilik yang “sgtla bersih dan teratur”

2. makan masakan ibu yg sentiasa best walaupun hanya sambal ikan bilis

3. memandu kereta ibu

4. berbual2 dan merapu2 bersama ibu,ayah(ayah merapu ke?),abg dan adik2..

5. baca komik ONE PIECE a.k.a satu keping….bukan one piece online tapi buku yang mampu dipegang dan dirasai kewujudannya…

he3…maafla teman2ku…menumpang luahan hati dan rindu terhadap budak getah aka one piece aka satu keping kat dalam bog umum ni…:)…sebelum tu…. kalo kita renung dari sudut positif, tahu tak baca komik ni byk faedahnya?

1. mengeratkan hubungan silaturrahim sesama adeq beradeq..memandangkan kitorg berkongsi minat yg same,abg kami yg pemurah itu akan membelikan komik ini setiap bulan,semestinya kami yang lain berterima kasih teramat sebab satu komik rm4.90,yg kalo kat msia boleh tahan mahal(mampu beli cheese burger kat mcd)…sekaligus menambahkan kasih sayang kami terhadap abg kami…bila tgk balik collection yang dah 50 volume tu,bnyk jgk duit die dah abis kat komik ni…he3..

2. meningkatkan daya imaginasi para pembaca…kalo korang bukan penggemar komik,sure nak campak buku tu ketengah laut sbb byk sgt perkara diluar jangkaan yang terjadi….

3. menyemai perasaan kemanusiaan…tahu tak,komik ni mcm novel jgk…walau pun lawan2,bunuh2 tapi nilai2 kemanusian mcm kesetian,kesungguhan,pengorbanan kasih sayang sume ade…..walau abg dan adeq bukan golongan kaum hawa tapi mereka juga turut tersentuh hati dan mengalirkan airmata….he3…(takpeeee,diorg tak akan bace blog ni)

4. release stress…

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

Oklah, kalo kita tenung dari sudut rohaniahnya,rasenya2 kalo kisah2 nabi dikomikkan,mampukah ia menarik minat para pembaca terutama yang bersifat seperti saya???sbb rasenya ramai je org diluar sana yang cepat bosan membaca penulisan yang semata2 penulisan,kata2 aje…..bukan nak cakap buku2 sirah diluar membosankan,maaf kalo ade yg rase mcm tu…tp saya secara peribadinya tak pernah lagi abis membaca sume kisah2 para nabi(kalo ade pon,tak berapa ingta kisah2 tu)…..berbeza ngn baca komik,saya boleh describe pergaduhan2 luffy ngn lanun2 lain dgn baik sekali..dull,monotone…,rase2nya alasan ke mmg fakta??kalo nak fikirkan balik,ade aje kisah2 nabi yang dibukukan dalam bentuk buku cerita kanak2…tapiii,mcm tak bestla pulak kalo org baya2 saya yang dah besar ni baca buku mcm tu…:)…..maka,kesimpulannya…….kpd sape2 yang pandai melukis,kalo rajin buat kanlah komik ttg kisah nabi,lukisan tu yg penting kena ada unsur2 manga…kompem saya beli….:)

p/s:mcm perlukan blog sendiri..:)

November 25, 2008 Posted by | bebas | 5 Comments

The Greatest Gift


2008_1105bonfirenite00015

one of the bestest gift i have

The Greatest Gift,

in the end

was a family and a Friend.

An ear to lend

and a hand to hold,

and you,

my Friend-

your heart of gold.

Dedicated to adik-adik Santai Broadgate:Wani,Nadiah,Fatirul,Izreena,Hana dan Elyani.

From Kak Intan (9 November 2008,7.46am)

Note:Pagi-pagini teringat kat korang pulak,jiwang seyhh~

“I’m  poorer without you,but I’m richer for
having know you and shared  your  counsel.”


November 9, 2008 Posted by | bebas | 3 Comments

What lies ahead…?

Tika mana berjauhan dari keluarga dan tanah air, ada pula insan2 lain yang hadir dalam hidupku. Sahabat2 yang baru, kakak2 yang peramah… di bumi inilah bakal kuteruskan perjuagan dalam perjalanan hidup yang entahkan bila tamatnya.

Harapan ibu ayah & cita2 sendiri telah memandu aku sejauh ini. Apakah kesudahannya hidupku selepas ini? Apakah cabaran yang bakal aku hadapi? SIapakah lagiu yang akan terus mewarnai kain lukisan kehidupanku? What lies ahead of me? I am waiting… & I’ll take on the challenges!! Berundur? Tidak sekalli!

Jubilee Campus Library

Jubilee Campus Library

October 29, 2008 Posted by | bebas | Leave a comment