santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

~~~VALENTINE HARAM DISISI ISLAM~~~

Salam, walau pun lewat hampir dua bulan harap dapat membantu meningkatkan pemahaman berkenaan Valentine kepada yg membaca.. Artikel ini berkenaan usrah kami, bertajuk “Valentine” bertarikh 13 Feb 2009. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Scene~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seorang ibu dan seorang anak perempuannya sedang bersenang-lenang di hadapan televisyen menonton berita utama sambil menantikan isya. Dari belakang terdengar suara anak lelaki mengaji Al-Quran sambil diperbetulkan oleh si ayah. Ayah menegur beberapa kali akan mahraj kho,tho,sod,sa dan sin yang sering tidak tepat.

 

Ibu:      dek, I don’t want to hear any of you plan to celebrate valentine,ok?

Dek:    baaiiiiiiik, but you are not reminding the most potential one… adek mana ade bf pon kalo nak  sambut valentine…tu, abg ngn dua orang mamat kecik yang perasan hensem tu yang perlu di ingatkan…but why so sudden?anything to share ke ibu?.

Ibu:      takde la, kat office ibu setiap pagi jumaat ade ceramah. Today was about    valentine..do you know why they are celebrating valentine?

Dek:    the true story behind it, I am not really sure…tapi senior kat asrama dulu ade bagi usrah pasal ni, kesimpulan intipati mengatakan haramla kita islam menyambut valentine ni….

Ibu:      umur baru setahun jagung, dah pelupa….orang suruh hafal quran tajam kan ingatan malas..tu lah dia….makan aje yang dia rajin…mcm ni..(ibu pun mengeluarkan pamphlet dan mula membaca setiap patah perkataan)Alkisahnya mcm ini,ada dua versi ye, ibu bacakan isi-isi penting aje..

 

Yang pertama: Valentine is actually the name of the highest pope in Rome during Queen Isabella II ruling, St.Valentino. At that time, Islam was at its peak civilization which caused other especially Rome to be envied. They try to topple down Islam through wars and he, St.Valentino was the key master when Cordova, one of the greatest Islamic civilizations was ruined by them. For a token of appreciation, the queen has announced 14 Feb as a holiday for everyone besides to thank cik valentino. Till now, they celebrate it by performing a play circling this event and declare the cik valentine as their beloved one.

 

Dek:     oooooooooo, versi kedua?

Ibu:      kedua ini complicated sikit…Mcm ni..

 

Cik Valentino ni, he had two gfs. One was muslim and the other was Protestant. He decided to be with his latter gf, but Paderi mana boleh kawin kan? And yet his gf Protestant pulak tu. So, the Queen was really angry when he told that he wished to marry his gf as a present for his success in getting Cordova for Rome and because of that she sent him to death. So, people celebrate the day of his death as a symbol of cinta sejatilah…u get me?

 

Dek:     hu gitu…meh adeq cuba sbb ape ianya haram from islamic point of view..

Ibu:      okey. silakan..

Dek:     Yang pertamanya, sabda Rasullullah SAW

(إن لكل قوم عيدا وإن هذا عيدنا) Ertinya : Sesungguhnya bagi setiap kaum itu perayaan masing-masing, dan ini (IdilFitri dan Idiladha) adalah perayaan kita” ( Riwayat AL-Bukhari, 952 ; Muslim, 1892)

Justeru, hanya dua perayaan inilah yg kita patut sambut sbg umat Nabi Muhammad SAW. Maka jika disemak perayaan Valentine ini. Ternyata ia berasal dari cerita dongeng, karut dan syirik berkaitan dewa dan sebagainya. Haramlah sambutnya.

Ibu:      Betul2. habis tu hari kemerdekaan, birthday and etc?

Dek:     ooo, itu kena check balik, Tetapi kalau majlis, keraian dan sambutan itu dianjurkan bukan atas asas nama agama serta tiada kaitan dengannya bahkan dibuat atas dasar adap semata-mata boleh la kita raikan tapi jgnlah ada unsur maksiat dan syirik. Janganlah kita anggap peraian itu mcm raya kita yg ketiga sebaliknya setaraf la dgn majlis perkahwinan dan gengnya. Okay?

Ibu:      Faham2.Ada lagi nak tambah?

Dek:     Selain itu, dalam Islam tak wujud hari spesifik utk menunjukkan kasih sayang. Kasih sayang dalam Islam bersifat universal, tidak dibatasi waktu, tempat, objek dan motif seperti hadis nabi:

 

“Cintailah manusia seperti kamu mencintai dirimu sendiri.” (Riwayat Bukhari).

 Sebaliknya kasih sayang dalam Islam diwujudkan dalam bentuk yang nyata dan praktikal. Contoh mudah, bila jiran sebelah mintak bantuan kita tolong, gotong, ziarah sedara mara rakan taulan yg sakit, mengajak kepada kebenaran (amar ma’ruf) dan mencegah dari perbuatan munkar. Ibu jaga nenek sakit pun lambang kasih sayang jugak kan? Kalau bagi bunga kat nenek masa valentine beriya2 sakan tapi tak jaga die pun, ape cerita kan? Nenek pon tak nak bunga tu…Mahu di lemparkannya…:)

 

Yang ketiga: tidak perlulah kita meniru orang Kafir dan ahli maksiat dalam meraikan majlis yang dianjurkan.

Imam Ibn Taymiah dan Ibn Qayyim telah menyebut bahawa telah Ijma'(sepakat keseluruhan Ulama) melarang penyerupaan dalam meraikan perayaan agama(atas asas agama) selain Islam. ( Iqtidha, 1/454 ; Ahkam Ahli Zimmah, 2/722)

Ibu:      Meh ibu tambah sikit lagi, kalau kita baca MASTIKA dan seangkatannya, malam valentine ni la benda2 tak senonoh tu berlaku. Hilang dara la, kononnya tanda kasih sayang dan ermmm….faham2 sendirilakan?

 

Makanya sebab pengharaman yg keempat ialah: Sambutan Valentine menjadi semakin terkeji apabila ia menjurus kepada perlakuan maksiat, mengadaikan ‘dara’ kepada kekasih yang bernafsu ‘syaitan’ dan sepertinya. Nanti ada pulak yg berfikir kalau nak sambut valentine benda2 larangan Allah tu   yg kena buat.

 

Dan yg terakhir: Islam juga melarang umatnya dari terlibat, duduk serta bersekongkol dalam majlis yang mempersendakan Islam dan bercanggah dengannya. Firman Allah yang bererti :

“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur’an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahanam” ( An-Nisa : 140 )

Dek:    Lengkap betul perbincangan kita bu siap dalil2 lagi..

Ibu:      Itulah, kita mmg kena cakap berdasarkan fakta. Lagi satu untuk mengelak kan plagarism elokla ibu quote. Rasenya sume yg adeq cakap ngn apa yg ibu cakap tu dipetik dari Ust Zaharuddin, http://www.zaharuddin.net bertarikh 26 Muharram 1428 =14 Feb 2007. Kalo nak further info bolehla layari ye……:)..Tapi teror jugak kamu menghafal tiga sebab larangan tu siapkan dalil lagi…

Dek:    waaaaaaaaa ibu lagi hebat, hebatnya ibu menghafal cerita-cerita siap tgk pamphlet lg, ini mesti rajin hafal al-quran ni, tu ingatan tajam……..terima kasih la ye info-info ini…

Ibu:      wa perli nampak…sarapan esok sila buat sendiri…

Anak lelaki: Sodaqallahulazim.Akaaaaaaak, turn ko!!

Dek:    Okay je masak sendiri. Ayah nak  pinjam kereta esok pagi,  nak beli nasi lemak

Ayah: ok, belikan ayah satu. Beli yang kat sebelah masjid al azim tu..

Abang dan adeq2 yang tgh main computer menjerit: Kitorang nak gak kak, mintak die kerang lebih!!

Dek:    ( sambil berjalan, tersenyum mengambil al-quran dan berkata) Ibu nak jgk?

Ibu:      TQ, I’m on diet…..

Dek:    (dalam hati)ibu,ibu…taknak kalah)

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TAMAT~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~kasih sayang kami~

~kasih sayang kami~

~~berkasih sayang pada setiap masa~~

~~berkasih sayang pada setiap masa~~

 

 Ada juga perbincangan kami berkaitan ngn macam mana kalau kita beli tapi nak hadiahkan kat org non-muslim? Ataupun sebab bunga time tu murah sangat, untungnya kalo beli bolehla wat hiasan kat bilik, haram tak? Tak pun saje je wish member2 non-muslim ni happy valentine, ok tak? Macam mana pulak kalo org tu mmg kerja tokey bunga?

Bila rujuk artikel ustaz zaharuddin ni, jawapan untuk soalan pertama dan kedua adalah haram seperti juga hukum menjual anggur kepada tukang buat arak yang telah diketahui. Dalam hal menjual bunga, ia juga boleh menjadi syubhah di hari Valentine seperti ini, kerana diketahui ianya dibeli khas untuk meraikan Valentine yang haram. Justeru, kesimpulannya benda yang haram, maka haram juga dijualnya mahupun dihadiahkan. Utk soalan kedua, kami menggunakan pendekatan yg sama, walaupun kita beli utk hiasan bilik boleh juga menimbulkan salah faham non-muslim, maka kami simpulkan haram jgk. Syubhah. Tokey bunga tu, lama jgk kitorang bincang, last2 kitorang decide tutup ajelah perniagaan die masa hari Valentine tu. Memang la rugi, tapi rezeki kan milik Allah. Atas berkat dan kasih sayang Allah, insyaALLAH lagi berganda2 untung perniagaan bunganya nnti.

Saya list down kan balik sebab2 larangan menyambut Valentine:           

1.Perayaan dia, perayaan dia. Perayan kita, perayaan kita           

2.Dalam Islam tak wujud hari spesifik utk menunjukkan kasih sayang.           

3.Tidak perlulah kita meniru orang Kafir dan ahli maksiat dalam meraikan majlis yang dianjurkan.            

4. Sambutan Valentine menjadi semakin terkeji apabila ia menjurus kepada perlakuan maksiat,  mengadaikan ‘dara’ kepada kekasih yang bernafsu ‘syaitan’ dan sepertinya           

 5. Islam juga melarang umatnya dari terlibat, duduk serta bersekongkol dalam majlis yang mempersendakan Islam dan bercanggah dengannya. 

berkasih sayang di wollaton vale

berkasih sayang di wollaton vale

p/s: Maaf kak intan, lambat sangat. Tulis ni mase sume org sibuk ngn Malaysian Night, tapi time tu tak masih x lengkap. Panjangla pulak entry ni, harap sume bersabar baca sampai habis ye. Good luck exam sume jg coursework2 anda!!!:)

Advertisements

April 12, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments