santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

~~SeSunggUhnYA~~

Sesungguhnya,

Nak mohon kemaafan pada kak intan…kesian akak,beriya2 mintak kitorg update kan blog yang terbiar sejak sekian lama ini…

Sesungguhya,

Terpanggil nak tulis ni bila baca blog o-Hanna…Rase bersalah sebab sungguh jauh perbezaan antara blog “Santai Broadgate” yang tampil dgn gaya yang begitu santai sekali berbanding dengan blog “O-Hanna Releigh” yang begitu tertib dan bertamadun sekali dgn gambar yang pelbagai…(tahniah2!!)…

Sesungguhnya,

Bukan silap kak intan ye, tapi salah kami yang mungkin malas(secara generalnya,tapi mungkin mak datin tidak, tak gitu tin?he3..) atau menangguh janji??….makanya saya pun mula la menulis..

 

Sesungguhnya,

Bagi saya walau seribu kumpulan nasyid yang menjelma, tak akan satu pun yang dapat menggantikan RAIHAN..(eerm,munawwar kmb boleh dipertimbangkan)..mungkin sebab lirik die yang begitu,simple tapi sangat puitis,menusuk kalbu..juga mungkin sebab suara Nazrey yang tak la sampai mampu menarik not setinggi jac atau aisyah ataupun sesoprana seperti ning…tapi cukupla bila dengar menenangkan,mendayu dan damai, terasa macam berada di dunia lain,diawang-awangan(melampau sangat ke descriptionnya, tapi mmg macam itulah):)..Oleh itu saya nak kongsi satu lagu Raihan yang saya pujila lirik dan lagu nya…mmg terbaik!!Kak Intan, lagu tema broadgate nak?Ada bantahan dari teman-teman?maka, sila la menghayatinya..

Sesungguhnya  (Raihan/Puji-pujian)-klik untuk video

Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitMu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucuba menghulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin kerananya isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

 

Akak ada cakap,moga2 titisan airmata kita yang mengalir(lepas dengar lagu ini) akan menjadi saksi diakhirat kelak yang kita pernah menangis kerana ALLAH di dunia ini…AMEEN3X…moga2……….bila saya balik dari usrah dan solat hajat tu(solat hajat utk izreena,jgn lupa vote die utk nus!!), saya terfikir mmg betul kita selalu tertanya2 kenapa rase cinta,rase rindu dan takut pada allah tu susah sangat nak hadir…kita doa..doa..doa lagi..nangis, minta jangan ditinggal keseorangan di dunia ini,ya ALLAH temani lah kita disetiap ketika..sebenarnya pada saya hanyalah doa semata2…….yang sebenarnya,usaha saya,ibadat saya,tidak pada tahap yang sama dengan perasaan saya yang sedih dan bimbang tiada perasaan takut,cinta dan rindu pada allah(faham ke?)…ini buatkan saya rase terfikir macam berpura-pura pulak,pura2 bimbang tiada perasaan cinta,rindu dan bimbang pada Allah…..pura-pura ke?..harap2 jgnlah begitu…….utk membuang perasaan yng rasa mcm pura2 tu,saya mencapai satu konklusi yang diilhamkan oleh el ,yakni saya cuba untuk tidak akan menangis lagi kerana saya bimbang saya tiada perasaan2 itu, tapi mengalirnya airmata selepas ini kerana usaha saya mengejar cinta Allah tidak setanding dengan usaha seperti mengutip permata didasar lautan(rujuk lagu diatas)….tak ada guna lah kan kalau nangis tapi tak de usaha kearah itu…

Kata orang, ACTION SPEAKS THE MOST..jadi marilah kita sama2 merancang perjalanan hidup kita…rancan bagaimana mencari cinta allah,supaya hadiah yang kita hulurkan kepada Allah nanti mungkin isinya tidak sesempurna mana(rujuk lagu di atas)  tapi mampu kita khabarkan yang kita sudah lakukan yang terbaik….dan untuk ini saya konklusikan,marilah kita sentiasa ingat agar setiap yang kita lakukan adalah isi kpd hadiah kita kepada Allah,jadi buatlah yang terbaik…baik solat,belajar mahupun ketika memakai kasut(ingat ratib broadgate,pakai kasut baca ape?)

Banyak2 part lagu tu,yang paling menusuk bagi saya yang last..

            “Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
            Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
            Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu”

perasaan kasih dan rindu ni,semmgnya milik Allah….hadiah dan kurnia dari Allah…kita paksa macam mana pon perasaan tu supaya hadirla,hadirlah…tak akan dia hadir kalo Allah tak nak beri…Jadi,konklusinya kita jangan putus asa,jangan terlalu ayik bersedih tapi,usaha,usaha dan berdoalah semoga perasaan itu hadir dalam diri kita…kepada yang pernah ada,atau mmg sedang ada,tahniah kpd anda semua!!!jujurnya memang saya mencemburui anda semua,tapi saya akan bertatih mencarinya..doakan saya..:)…bila kita semua dah ktemu apa yang kita carik ni,barulah kita akan mengsyukuri sesyukurinya nikmat rasa cinta dan rindu Allah itu..dan pada ketik aitu nanti,benarlah ayat last lagu ni..moga ku tahu syukurku adalah milikmu….:)

Akhirnya, ingat ada tiga konklusi ye dari post saya ni…..maaf kalo merapu dan sukar nak difahami(first time ni!!!)….ni untuk kak intan kerana Allah iA,tak sesempurna mana tapi mampulah saya nak kata saya cuba yang terbaik…iA kalau ada kesempatan saya tulis lagi…:)

Advertisements

November 22, 2008 - Posted by | islamiah

16 Comments »

  1. ~~kenapa tulisan mengecil??tolong..~~

    Comment by santaibroadgate | November 22, 2008

  2. tahniah2…sudah ada update yg begitu memberangsangkan. Alhamdulillah…kawan2 mari kita sama2 turut menyumbang tenaga utk blog tersyg…

    Comment by budak broadgate | November 22, 2008

  3. salam

    wah..o-hanna- tertiba bertamadun ke…SKEMA?

    hehe…itulah indahnya manusia yang pelbagai ragam..dan unik..tapi semuanya berTuhankan Allah yang Esa…

    menarik kan?

    andai mmg santai…akak happy tgk korang…kan datin? hehehe

    keep up…tak sangka..rockers..hoppers..boleh menitiskan air mata dengan nasyid

    moga linangan air mata penjernih hati dan pemadam api neraka

    Comment by o-hanna-zaf | November 22, 2008

  4. rasa cam boleh agakje sape yang tulis ni,hehehe..
    jzkk kerana mengupdate,GREAT job sangat!!
    akak nangis bila baca tulisan ini,huuu~ (sirius ni)

    terima kasih nadiah@nedhu(kan?)
    sempat pulak ko buli datin..kui3x

    reflect untuk diri akak juga
    sama-samalah kita berusaha mencari redhaNya..

    ps:raihan memang best~my favs!
    ps2:bawak bertenang zaf,saya pun skema ape,hehehe..tadabbur ayat ni sat(49:13)

    Comment by intan yang santai abis | November 23, 2008

  5. kak intan:tekaan anda kurang tepat,tapi siapa penulis biarlah rahsia
    kak zaff:penjernih hati pemadam api neraka..amiiiiiin…
    budak broadgate:terimakasih2…*malu2*

    Comment by santaibroadgate | November 23, 2008

  6. oh mannn…tak kena la pulak..mintak maap wahai penulis 😛
    aihh,rahsia,pun rahsialah 😀 chill~

    ehemmm,budak broadgate tuttt..dah layan The Gladiator??auwmm,hehe~

    Comment by santai pilihanku | November 23, 2008

  7. “Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku”

    bertuah michael jackson dapat masuk Islam. tanda kasih sayang Allah kat dia. Assalamualaykum wrt wbt Mikail…

    Kita dapat lebih kasih sayang Allah sebab dah lama Islam…benarkah?

    kesian firaun, dah taubat last minit dulu, Allah tak terima..

    buat cam ne, Nabi Musa dah bersusah payah dakwah Firaun dulu, tapi Firaun tak terima juga, sampai nak bunuh Nabi. Maka Adil lah ketetapan Allah.

    Terima kasih juga kepada Nabi Musa kerana berlaku adil, menunaikan tanggungjawab dakwah kepada Firaun yang thagha….

    Comment by Joseph Mikael | November 24, 2008

  8. wa3..siapa la yg tulis post nie..suspen la plak..anyway,terima kasih byk2…ikhlasnya,tersentuh hati ini bila mmbaca sebab teringat kekhilafan diri…smoga keinsafan terus subur dlm hati..

    p/s :timakasih kak intan bagi pinjam bola aritu..apakata kta wat match lain kali?O-HANNAraleigh VS santaiBROADGATE..must be fun loh..!!

    Comment by o-hanna nadiah | November 25, 2008

  9. errm,betul ke micheal jackson masuk islam…??.alhamdulillah kalo betul..:)…waaaaaaaa,kak intan ni perlukan latihan ni,pastikan kemenangan dipihak kita barulah hoppers dan rockers yang sejati…:)

    Comment by santaibroadgate | November 25, 2008

  10. http://www.nowpublic.com/culture/michael-jackson-muslim

    Comment by santaibroadgate | November 26, 2008

  11. ohhooo nadiah,awakla orang o-hana yang nak ajak bertanding tuh.eksen ye korang..baru praktis skali dah berani ajak lawan,ngeheheh~(kidding ok?)

    baekk2 wahai hoppers dan rockers Broadgate sekalian,nanti kita mulakan latihan persediaan untuk melawan o-hanna.dari mandi bunga,aerobics,latihan makan keropok ,rollerblade,pergi talks,etc…sume kita akan tibai..

    yeszaa!semangat ini yg kita mauuu

    Comment by kak intan | November 26, 2008

  12. kak intan,shopping di carboot taknak masok sekali k?:)…

    Comment by santaibroadgate | November 27, 2008

  13. x kering gusi baca blog korang sume..mmg rockers n hoppers abis la budak2 santai broadgate.sedih sy kak zaf kata ohanna skema..huhu

    Comment by ohanna_raleigh | November 28, 2008

  14. habis kak zaffan..ha ha ..tak tahu..ada org merajuk..

    Comment by santaibroadgate | November 28, 2008

  15. alamakkkkk,camne boleh lupa latihan berjimat cermat di carboot????(ahhh,ape sudah jadi padaku?)

    ohanna_raleigh:
    hehe,bawak bertenang..haha!i like skema people btw 😀

    Comment by intan nadia | November 29, 2008

  16. huhu…

    akak kot yg paling skema…adehla..org ohanna ceria juga..tp sopan gitu…main basketball pon sopan..huhuhu..

    nak lawan? meh lawan…

    lawan tetap lawan…

    santaibroadgate vs ohannaraleigh

    rockers vs sopan ayu (keskeskes..jgn mare)

    nak main futsal ke..nak main basketball? ke polo air?

    latihan under intan…hurm…mu kena tambah berat badan dulu mekna..baru tok kena tolak dek ohana sopan lagi ayu tp tangkas…

    dah berhenti merepek.

    Comment by zaffankhalidnottingham | November 30, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: