santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

The tears and blood shed for Islam…

The glory of Islam will be brought about by the freeing of Palestine…    (Dr Azzam Tarmimi)

 

Manusia mudah lupa…Setiap kali ada program tertentu barulah kita ingat akan saudara seislam kita di palestine. Hati tersentuh, air mata bercucuran, semangat jihad membara…tp mana hasilnya?

 

InsyaAllah..moga entry kali ini membangkitkan semangat saya dan juga rakan2 yg lain utk sama2 berjuang dgn apa cara yg termampu utk saudara2 di Palestine. Allah itu Maha Adil…apa jua yg kita lakukan walau sekecil mana sekali pun tidak akan terlepas pandang oleh-Nya.

 

Me myself is not an expert when it comes to the Palestinian issues and its history. What I’m writing today is mostly based on the previous Palestine Conference in Nottingham University. For those who know more, your contribution is most welcomed.

 

Let’s talk a bit about numbers. People tend to believe in statistics more than just mouthed words. Dr Salman Abu Sitta, one of the speaker gave us this statistics. Today, 3/4 Palestinians are homeless. That amounts to approximately 6 250 000 people. Six and a quarter million of our muslim brothers and sisters are homeless! And almost 97% of all the registered refugees live within 100km away from their home.  Is it too much to ask for a chance to be able to live in your own home that is only 100km away?

 

One of the reason why the Israelis are denying the Palestinians’ right to go home is probably one of the most irrelevant reasons ever to be used. No space. No space? No space?!!

 

2% of Israeli Jews are living in Palestinians’ land while 88% of the Jews are actually living in the Israeli land. 2% only…? Its just simple maths….what are they doing with the 98% Palestinians’ land left?

The Israelis are trying their best to make life as miserable as they can for the Palestinians. They build the Apartheid walls. They chased away the Palestinians from their home and they even build a road only for Jews…in Palestinian state! Are we trying our best to do anything? (terkena pada diri sendiri juga sebenarnya)

 

Memetik kata2 Dr Salman, Israel is not a religious character of Jewish. So, why is there a need for exclusion of other ethnics or other faiths? The only (sudah terang lagi bersuluh punya) reason for them to have an Israel country is to have a license to kill the Palestinians if ever they exceed certain number of population. Ya Allah…sekejam mana manusia itu mampu bertindak?

 

There is also this thing called the Law of Nationality that basically tries to limit the number of Palestinian who can return to Palestine. The (udang di sebalik batu) real intention is for Israel to maximise the number of land and minimised the number of Palestinians. For them, non-jews citizen have the citizenship as a priveleged not a right inherited or obtained.

 

Imagine you are born in Malaysia, your father and mother were born in Malaysia, but then somebody from ntah dari mana2 ntah said that no..no..no you are not a citizen of Malaysia.. How would you feel? Yes…now you know the feelings of the Palestinian people..but that’s just a tiny portion of the hardship that they have to face. Will you be able to live like them? Will I?

 

However, one of the key point that we all also need to take note is the difference between the Orthodox jews and the Zionist jews. Orthodox Jews still hold on to their beliefs that they should not enter Palestine before the arrival of the Messiah. They also believed that Jews cannot go on warfare with non-Jews and they are not allowed to pray to God for the Messiah to come early. The orthodox believers see Zionism as a project to force their will in God’s hands.

 

So you see…even the Jews do not agree with the Zionists acts. Apatah lagi kita sebagai Muslim?

Actually there are lots more to the conference but terlalu bnyak utk ditulis. Moga2 post nih mmpu trigger kita utk mencari lebih lanjut maklumat ttg Palestine..

InsyaAllah…may all of us will be given the strengh to help free Palestine in anyway we can, may it be with prayer or something more..

 Santaibroadgate – our journey on the path of profesional muslims –

November 28, 2008 Posted by | islamiah | 3 Comments

~sekadar coretan masa lalu~

~wild flower~

Our days can be cloudy or of sunny skies

Life is full of truth and lies.

Set our goals and plan for the day

Or we may lose it as we drift away.

For the world is heaven to those who are ignorant

We are just travellers waiting for judgement.

Indeed it is hard to resist all temptation

So we shall remember our final destination.

This life is definitely not as easy, nope!

So lead it with Fear and Hope.

For Allah The Almighty will forever be there

He will bless us with peace, love and care~~

amin Ya Rabb…

p/s: “sekadar coretan masa lalu” bukanlah tajuk poem ni..

tp kerna ia merupakan cebisan yg di-scribble few weeks/months b4?

November 28, 2008 Posted by | bebas | 8 Comments

Study Group..wuhooo~

Alhamdulillah..with the blessings of Allah santai broadgate (+hana from raleigh) has succesfully organised our 1st ever study group. Hopefully the ‘ilm we shared with each other will not only benefit us as individuals but also Islam as a whole. So here’s the updated news about our next session.

Date : 29 Nov 2008 (Saturday)

Time : 1300-1600

Venue : Study Room 102 HALLWARD LIBRARY (a slight change due to “kemalasan berjalan”. 😛

Subject : PH1

For our Sunday session we can’t actually book a room. So you guys have to decide what to do with it. Do you guys want to do it at someone’s flat (flat 184 buleh saja) or do you guys want to cancel it and make it another day. Actually we could just discuss it tomorrow. hehe.

Santai broadgate – our journey on the path of professional muslims –

November 28, 2008 Posted by | bebas | 12 Comments

warkah untuk izreena

 

Assalamualaikum wbt…

Kehadapan izreena,

Dengan ngada2nya ako nak melayangkan “warkah sehari sebelum habis election week” kepada ko..hehehe…sebelum tu,dah..ako dah promotekan kat flatmate ako…

Jujurnya ako kagum ngn keberanian ko menawarkan diri menjadi calon candidate nus delegate..tak sesiala dan tak malu la ako mengaku ko sebagai teman ex-blok E-ku,ex-ketua usrahku,ex-bendahari blog Eku etc…rasenya tak semua org ade keberanian seperti ini…jadi bersyukur dan bergembiralah dgn nikmat Allah yang diberikan kpd ko ini…:)….

Tak payah la ko risau2 sgt…sampai tak concentrate time lecturesla,tak boleh tido malam la…heheheh….rilek2 sudah….kan ko penah cakap,ko nak jadi calon ni sbb nak mewakili umat islam kan?alhamdulillah, kalo betul niat ko mcm tu,Allah mesti akan bantu….Allah kan maha mengetahui dan maha melihat(bilik ko pon Allah lihat eh,ingat tu)…die tahu ko dah berusaha bersungguh2,berdoa siang dan malam,jadi yang tinggal sekarang berserah kepada Allah,sbbnya last2 pon mmg semuanya terpulang kpd Allah,x gitu??..:)…kalo la,(ni kalo je eh izzy,bukan doa) ko tak dapat jadi nus delegate tu mesti ade sbb yang munasabah yang hanya Allah tahu,betul tak?…tapi,ako yakin bukan hanya teman2 broadgate yang mendoakan kejayaan ko,semestinya semua pon nak ko terpilih…(ye, tidak lupa juga khaidir!!)…

Apa2 jadi lepas ni,terimalah ia sebagai satu pengalaman yang akan lebih mematangkan ko..(errm,bila la agaknya ako nak matang)……ko pernah cakap ko agak tak bersedia untuk kekecewaan tapi nasihat ako kadang2 kita kena berani terima kegagalan(sekali lagi ini bukan doa) untuk kejayaan yang lebih besar pada mase hdpn….mana tau lepas ni ko bertanding pilihanraya umum kat msia pulak???barulah mak datin yang betul2,tak main la tipu2 tu…heheheheh…(maaf ye,tin..tin tak baca pon blog ni kan izzy?)…ikhlaskan hati ko,seikhlas2 nya,sebab ni pon satu bukti yang ko boleh berikan kepada Allah diakhirat kelak yang ko pernah berjuang untuk umat….tak ke best tu izzy…ni yang jeles ni…ikhlas eh izzy,ingat sister fullah cakap ape…kalo ko niat dunia,habis…Allah potong sampai kat dunia ni aje….Allah makbulkan apa yang kita hajatkan dan niatkan…

akhir kata….lepak je izzy…ako mewakili teman2 broadgate mendoakan kejayaan ko,kami akan tetap bersama mu siang dan malam….bersama warkah ini,ako kepilkan gambar kita baru balik dari “campaign” hari tue…

 

~~malam yang amat sejuuuk~~

~~malam yang amat sejuuuk~~

 

 

Sahabatmu,

santaibroadgate….

p.s: menang.kenduri eh??

Pecah kaca,pecah gelas,

Sudah baca,harap balas…:)

November 27, 2008 Posted by | bebas | 30 Comments

~~satu keping~~

assalamualaikum…kembali lagi…kali ni,teringt kampung halaman,msia yang tercinta…

ermmm,apakah perkara2 yang akn dibuat sebaik shj menjejakkan kaki di msia?

1. bermalas-malasan di rumah dan di dalam bilik yang “sgtla bersih dan teratur”

2. makan masakan ibu yg sentiasa best walaupun hanya sambal ikan bilis

3. memandu kereta ibu

4. berbual2 dan merapu2 bersama ibu,ayah(ayah merapu ke?),abg dan adik2..

5. baca komik ONE PIECE a.k.a satu keping….bukan one piece online tapi buku yang mampu dipegang dan dirasai kewujudannya…

he3…maafla teman2ku…menumpang luahan hati dan rindu terhadap budak getah aka one piece aka satu keping kat dalam bog umum ni…:)…sebelum tu…. kalo kita renung dari sudut positif, tahu tak baca komik ni byk faedahnya?

1. mengeratkan hubungan silaturrahim sesama adeq beradeq..memandangkan kitorg berkongsi minat yg same,abg kami yg pemurah itu akan membelikan komik ini setiap bulan,semestinya kami yang lain berterima kasih teramat sebab satu komik rm4.90,yg kalo kat msia boleh tahan mahal(mampu beli cheese burger kat mcd)…sekaligus menambahkan kasih sayang kami terhadap abg kami…bila tgk balik collection yang dah 50 volume tu,bnyk jgk duit die dah abis kat komik ni…he3..

2. meningkatkan daya imaginasi para pembaca…kalo korang bukan penggemar komik,sure nak campak buku tu ketengah laut sbb byk sgt perkara diluar jangkaan yang terjadi….

3. menyemai perasaan kemanusiaan…tahu tak,komik ni mcm novel jgk…walau pun lawan2,bunuh2 tapi nilai2 kemanusian mcm kesetian,kesungguhan,pengorbanan kasih sayang sume ade…..walau abg dan adeq bukan golongan kaum hawa tapi mereka juga turut tersentuh hati dan mengalirkan airmata….he3…(takpeeee,diorg tak akan bace blog ni)

4. release stress…

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

uuuuuuuuu...nak baca one piece...apa lah khabarnya perang antara oz ngn bayang2 luffy..

Oklah, kalo kita tenung dari sudut rohaniahnya,rasenya2 kalo kisah2 nabi dikomikkan,mampukah ia menarik minat para pembaca terutama yang bersifat seperti saya???sbb rasenya ramai je org diluar sana yang cepat bosan membaca penulisan yang semata2 penulisan,kata2 aje…..bukan nak cakap buku2 sirah diluar membosankan,maaf kalo ade yg rase mcm tu…tp saya secara peribadinya tak pernah lagi abis membaca sume kisah2 para nabi(kalo ade pon,tak berapa ingta kisah2 tu)…..berbeza ngn baca komik,saya boleh describe pergaduhan2 luffy ngn lanun2 lain dgn baik sekali..dull,monotone…,rase2nya alasan ke mmg fakta??kalo nak fikirkan balik,ade aje kisah2 nabi yang dibukukan dalam bentuk buku cerita kanak2…tapiii,mcm tak bestla pulak kalo org baya2 saya yang dah besar ni baca buku mcm tu…:)…..maka,kesimpulannya…….kpd sape2 yang pandai melukis,kalo rajin buat kanlah komik ttg kisah nabi,lukisan tu yg penting kena ada unsur2 manga…kompem saya beli….:)

p/s:mcm perlukan blog sendiri..:)

November 25, 2008 Posted by | bebas | 5 Comments

~~SeSunggUhnYA~~

Sesungguhnya,

Nak mohon kemaafan pada kak intan…kesian akak,beriya2 mintak kitorg update kan blog yang terbiar sejak sekian lama ini…

Sesungguhya,

Terpanggil nak tulis ni bila baca blog o-Hanna…Rase bersalah sebab sungguh jauh perbezaan antara blog “Santai Broadgate” yang tampil dgn gaya yang begitu santai sekali berbanding dengan blog “O-Hanna Releigh” yang begitu tertib dan bertamadun sekali dgn gambar yang pelbagai…(tahniah2!!)…

Sesungguhnya,

Bukan silap kak intan ye, tapi salah kami yang mungkin malas(secara generalnya,tapi mungkin mak datin tidak, tak gitu tin?he3..) atau menangguh janji??….makanya saya pun mula la menulis..

 

Sesungguhnya,

Bagi saya walau seribu kumpulan nasyid yang menjelma, tak akan satu pun yang dapat menggantikan RAIHAN..(eerm,munawwar kmb boleh dipertimbangkan)..mungkin sebab lirik die yang begitu,simple tapi sangat puitis,menusuk kalbu..juga mungkin sebab suara Nazrey yang tak la sampai mampu menarik not setinggi jac atau aisyah ataupun sesoprana seperti ning…tapi cukupla bila dengar menenangkan,mendayu dan damai, terasa macam berada di dunia lain,diawang-awangan(melampau sangat ke descriptionnya, tapi mmg macam itulah):)..Oleh itu saya nak kongsi satu lagu Raihan yang saya pujila lirik dan lagu nya…mmg terbaik!!Kak Intan, lagu tema broadgate nak?Ada bantahan dari teman-teman?maka, sila la menghayatinya..

Sesungguhnya  (Raihan/Puji-pujian)-klik untuk video

Sebenarnya hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitMu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucuba menghulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin kerananya isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

 

Akak ada cakap,moga2 titisan airmata kita yang mengalir(lepas dengar lagu ini) akan menjadi saksi diakhirat kelak yang kita pernah menangis kerana ALLAH di dunia ini…AMEEN3X…moga2……….bila saya balik dari usrah dan solat hajat tu(solat hajat utk izreena,jgn lupa vote die utk nus!!), saya terfikir mmg betul kita selalu tertanya2 kenapa rase cinta,rase rindu dan takut pada allah tu susah sangat nak hadir…kita doa..doa..doa lagi..nangis, minta jangan ditinggal keseorangan di dunia ini,ya ALLAH temani lah kita disetiap ketika..sebenarnya pada saya hanyalah doa semata2…….yang sebenarnya,usaha saya,ibadat saya,tidak pada tahap yang sama dengan perasaan saya yang sedih dan bimbang tiada perasaan takut,cinta dan rindu pada allah(faham ke?)…ini buatkan saya rase terfikir macam berpura-pura pulak,pura2 bimbang tiada perasaan cinta,rindu dan bimbang pada Allah…..pura-pura ke?..harap2 jgnlah begitu…….utk membuang perasaan yng rasa mcm pura2 tu,saya mencapai satu konklusi yang diilhamkan oleh el ,yakni saya cuba untuk tidak akan menangis lagi kerana saya bimbang saya tiada perasaan2 itu, tapi mengalirnya airmata selepas ini kerana usaha saya mengejar cinta Allah tidak setanding dengan usaha seperti mengutip permata didasar lautan(rujuk lagu diatas)….tak ada guna lah kan kalau nangis tapi tak de usaha kearah itu…

Kata orang, ACTION SPEAKS THE MOST..jadi marilah kita sama2 merancang perjalanan hidup kita…rancan bagaimana mencari cinta allah,supaya hadiah yang kita hulurkan kepada Allah nanti mungkin isinya tidak sesempurna mana(rujuk lagu di atas)  tapi mampu kita khabarkan yang kita sudah lakukan yang terbaik….dan untuk ini saya konklusikan,marilah kita sentiasa ingat agar setiap yang kita lakukan adalah isi kpd hadiah kita kepada Allah,jadi buatlah yang terbaik…baik solat,belajar mahupun ketika memakai kasut(ingat ratib broadgate,pakai kasut baca ape?)

Banyak2 part lagu tu,yang paling menusuk bagi saya yang last..

            “Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
            Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
            Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu”

perasaan kasih dan rindu ni,semmgnya milik Allah….hadiah dan kurnia dari Allah…kita paksa macam mana pon perasaan tu supaya hadirla,hadirlah…tak akan dia hadir kalo Allah tak nak beri…Jadi,konklusinya kita jangan putus asa,jangan terlalu ayik bersedih tapi,usaha,usaha dan berdoalah semoga perasaan itu hadir dalam diri kita…kepada yang pernah ada,atau mmg sedang ada,tahniah kpd anda semua!!!jujurnya memang saya mencemburui anda semua,tapi saya akan bertatih mencarinya..doakan saya..:)…bila kita semua dah ktemu apa yang kita carik ni,barulah kita akan mengsyukuri sesyukurinya nikmat rasa cinta dan rindu Allah itu..dan pada ketik aitu nanti,benarlah ayat last lagu ni..moga ku tahu syukurku adalah milikmu….:)

Akhirnya, ingat ada tiga konklusi ye dari post saya ni…..maaf kalo merapu dan sukar nak difahami(first time ni!!!)….ni untuk kak intan kerana Allah iA,tak sesempurna mana tapi mampulah saya nak kata saya cuba yang terbaik…iA kalau ada kesempatan saya tulis lagi…:)

November 22, 2008 Posted by | islamiah | 16 Comments

The Greatest Gift


2008_1105bonfirenite00015

one of the bestest gift i have

The Greatest Gift,

in the end

was a family and a Friend.

An ear to lend

and a hand to hold,

and you,

my Friend-

your heart of gold.

Dedicated to adik-adik Santai Broadgate:Wani,Nadiah,Fatirul,Izreena,Hana dan Elyani.

From Kak Intan (9 November 2008,7.46am)

Note:Pagi-pagini teringat kat korang pulak,jiwang seyhh~

“I’m  poorer without you,but I’m richer for
having know you and shared  your  counsel.”


November 9, 2008 Posted by | bebas | 3 Comments