santai-broadgate

BIAR SANTAI,ASAL BERILMIAH

The Divine Book

Assalamualaikum wbt…

Perasan tak dah agak lama kita tak berkumpul sama-sama?Akak minta maaf sebab tak menguruskan masa dengan baik untuk berjumpa dengan kalian semua.But InshaAllah,before the exam,we will arrange a slot where we can spend some time together.Doakan agar semuanya dipermudahkan di musim exam ini,ameen.But before that,akak rasa nak bagi homework untuk korang,which is to watch these videos.Remember that hati ini perlu disiram dan dibaja sentiasa dengan input-input yang berilmiah dan memberi kesan kepada peningkatan iman dan amal.Tengok-tengoklah bila ada kesempatan ok??Moga mendapat manfaat.Happy watching and happy studying as well ūüôā

Take care~

Warm regards;

Kak INT

May 4, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

~~~VALENTINE HARAM DISISI ISLAM~~~

Salam, walau pun lewat hampir dua bulan harap dapat membantu meningkatkan pemahaman berkenaan Valentine kepada yg membaca.. Artikel ini berkenaan usrah kami, bertajuk ‚ÄúValentine‚ÄĚ bertarikh 13 Feb 2009.¬†

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Scene~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seorang ibu dan seorang anak perempuannya sedang bersenang-lenang di hadapan televisyen menonton berita utama sambil menantikan isya. Dari belakang terdengar suara anak lelaki mengaji Al-Quran sambil diperbetulkan oleh si ayah. Ayah menegur beberapa kali akan mahraj kho,tho,sod,sa dan sin yang sering tidak tepat.

 

Ibu:      dek, I don’t want to hear any of you plan to celebrate valentine,ok?

Dek:    baaiiiiiiik, but you are not reminding the most potential one… adek mana ade bf pon kalo nak  sambut valentine…tu, abg ngn dua orang mamat kecik yang perasan hensem tu yang perlu di ingatkan…but why so sudden?anything to share ke ibu?.

Ibu:      takde la, kat office ibu setiap pagi jumaat ade ceramah. Today was about    valentine..do you know why they are celebrating valentine?

Dek:    the true story behind it, I am not really sure…tapi senior kat asrama dulu ade bagi usrah pasal ni, kesimpulan intipati mengatakan haramla kita islam menyambut valentine ni….

Ibu:      umur baru setahun jagung, dah pelupa….orang suruh hafal quran tajam kan ingatan malas..tu lah dia….makan aje yang dia rajin…mcm ni..(ibu pun mengeluarkan pamphlet dan mula membaca setiap patah perkataan)Alkisahnya mcm ini,ada dua versi ye, ibu bacakan isi-isi penting aje..

 

Yang pertama: Valentine is actually the name of the highest pope in Rome during Queen Isabella II ruling, St.Valentino. At that time, Islam was at its peak civilization which caused other especially Rome to be envied. They try to topple down Islam through wars and he, St.Valentino was the key master when Cordova, one of the greatest Islamic civilizations was ruined by them. For a token of appreciation, the queen has announced 14 Feb as a holiday for everyone besides to thank cik valentino. Till now, they celebrate it by performing a play circling this event and declare the cik valentine as their beloved one.

 

Dek:     oooooooooo, versi kedua?

Ibu:      kedua ini complicated sikit…Mcm ni..

 

Cik Valentino ni, he had two gfs. One was muslim and the other was Protestant. He decided to be with his latter gf, but Paderi mana boleh kawin kan? And yet his gf Protestant pulak tu. So, the Queen was really angry when he told that he wished to marry his gf as a present for his success in getting Cordova for Rome and because of that she sent him to death. So, people celebrate the day of his death as a symbol of cinta sejatilah…u get me?

 

Dek:     hu gitu…meh adeq cuba sbb ape ianya haram from islamic point of view..

Ibu:      okey. silakan..

Dek:     Yang pertamanya, sabda Rasullullah SAW

(ō•ŔÜ ŔĄŔÉŔĄ ŔāŔąŔÖ ōĻŔäōĮōß Ŕąō•ŔÜ Ŕáōįōß ōĻŔäōĮŔÜōß) Ertinya : Sesungguhnya bagi setiap kaum itu¬†perayaan masing-masing, dan ini (IdilFitri dan Idiladha) adalah perayaan¬†kita” ( Riwayat AL-Bukhari, 952 ; Muslim, 1892)

Justeru, hanya dua perayaan inilah yg kita patut sambut sbg umat Nabi Muhammad SAW. Maka jika disemak perayaan Valentine ini. Ternyata ia berasal dari cerita dongeng, karut dan syirik berkaitan dewa dan sebagainya. Haramlah sambutnya.

Ibu:      Betul2. habis tu hari kemerdekaan, birthday and etc?

Dek:     ooo, itu kena check balik, Tetapi kalau majlis, keraian dan sambutan itu dianjurkan bukan atas asas nama agama serta tiada kaitan dengannya bahkan dibuat atas dasar adap semata-mata boleh la kita raikan tapi jgnlah ada unsur maksiat dan syirik. Janganlah kita anggap peraian itu mcm raya kita yg ketiga sebaliknya setaraf la dgn majlis perkahwinan dan gengnya. Okay?

Ibu:      Faham2.Ada lagi nak tambah?

Dek:     Selain itu, dalam Islam tak wujud hari spesifik utk menunjukkan kasih sayang. Kasih sayang dalam Islam bersifat universal, tidak dibatasi waktu, tempat, objek dan motif seperti hadis nabi:

 

“Cintailah manusia seperti kamu mencintai dirimu sendiri.” (Riwayat Bukhari).

¬†Sebaliknya kasih sayang dalam Islam diwujudkan dalam bentuk yang nyata dan¬†praktikal. Contoh mudah, bila jiran sebelah mintak bantuan kita tolong, gotong, ziarah sedara mara rakan taulan yg sakit, mengajak kepada kebenaran (amar ma’ruf) dan mencegah dari perbuatan munkar. Ibu jaga nenek sakit pun lambang kasih sayang jugak kan? Kalau bagi bunga kat nenek masa valentine beriya2 sakan tapi tak jaga die pun, ape cerita kan? Nenek pon tak nak bunga tu‚ĶMahu di lemparkannya…:)

 

Yang ketiga: tidak perlulah kita meniru orang Kafir dan ahli maksiat dalam meraikan majlis yang dianjurkan.

Imam Ibn Taymiah dan Ibn Qayyim telah menyebut bahawa telah Ijma'(sepakat keseluruhan Ulama) melarang penyerupaan dalam meraikan perayaan agama(atas asas agama) selain Islam. ( Iqtidha, 1/454 ; Ahkam Ahli Zimmah, 2/722)

Ibu:      Meh ibu tambah sikit lagi, kalau kita baca MASTIKA dan seangkatannya, malam valentine ni la benda2 tak senonoh tu berlaku. Hilang dara la, kononnya tanda kasih sayang dan ermmm….faham2 sendirilakan?

 

Makanya sebab pengharaman yg keempat ialah: Sambutan Valentine menjadi¬†semakin terkeji apabila ia menjurus kepada perlakuan maksiat,¬†mengadaikan ‚Äėdara’ kepada kekasih yang bernafsu ‚Äėsyaitan’ dan sepertinya. Nanti ada pulak yg berfikir kalau nak sambut valentine benda2 larangan Allah tu ¬† yg kena buat.

 

Dan yg terakhir: Islam juga melarang umatnya dari terlibat, duduk serta bersekongkol dalam majlis yang mempersendakan Islam dan bercanggah dengannya. Firman Allah yang bererti :

“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur’an bahwa¬†apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh¬†orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga¬†mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu¬†berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah¬†akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam¬†Jahanam” ( An-Nisa : 140 )

Dek:    Lengkap betul perbincangan kita bu siap dalil2 lagi..

Ibu:      Itulah, kita mmg kena cakap berdasarkan fakta. Lagi satu untuk mengelak kan plagarism elokla ibu quote. Rasenya sume yg adeq cakap ngn apa yg ibu cakap tu dipetik dari Ust Zaharuddin, http://www.zaharuddin.net bertarikh 26 Muharram 1428 =14 Feb 2007. Kalo nak further info bolehla layari ye……:)..Tapi teror jugak kamu menghafal tiga sebab larangan tu siapkan dalil lagi…

Dek:    waaaaaaaaa ibu lagi hebat, hebatnya ibu menghafal cerita-cerita siap tgk pamphlet lg, ini mesti rajin hafal al-quran ni, tu ingatan tajam……..terima kasih la ye info-info ini…

Ibu:      wa perli nampak…sarapan esok sila buat sendiri…

Anak lelaki: Sodaqallahulazim.Akaaaaaaak, turn ko!!

Dek:    Okay je masak sendiri. Ayah nak  pinjam kereta esok pagi,  nak beli nasi lemak

Ayah: ok, belikan ayah satu. Beli yang kat sebelah masjid al azim tu..

Abang dan adeq2 yang tgh main computer menjerit: Kitorang nak gak kak, mintak die kerang lebih!!

Dek:    ( sambil berjalan, tersenyum mengambil al-quran dan berkata) Ibu nak jgk?

Ibu:      TQ, I’m on diet…..

Dek:    (dalam hati)ibu,ibu…taknak kalah)

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TAMAT~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~kasih sayang kami~

~kasih sayang kami~

~~berkasih sayang pada setiap masa~~

~~berkasih sayang pada setiap masa~~

 

 Ada juga perbincangan kami berkaitan ngn macam mana kalau kita beli tapi nak hadiahkan kat org non-muslim? Ataupun sebab bunga time tu murah sangat, untungnya kalo beli bolehla wat hiasan kat bilik, haram tak? Tak pun saje je wish member2 non-muslim ni happy valentine, ok tak? Macam mana pulak kalo org tu mmg kerja tokey bunga?

Bila rujuk artikel ustaz zaharuddin ni, jawapan untuk soalan pertama dan kedua adalah haram seperti juga hukum menjual anggur kepada tukang buat arak yang telah diketahui. Dalam hal menjual bunga, ia juga boleh menjadi syubhah di hari Valentine seperti ini, kerana diketahui ianya dibeli khas untuk meraikan Valentine yang haram. Justeru, kesimpulannya benda yang haram, maka haram juga dijualnya mahupun dihadiahkan. Utk soalan kedua, kami menggunakan pendekatan yg sama, walaupun kita beli utk hiasan bilik boleh juga menimbulkan salah faham non-muslim, maka kami simpulkan haram jgk. Syubhah. Tokey bunga tu, lama jgk kitorang bincang, last2 kitorang decide tutup ajelah perniagaan die masa hari Valentine tu. Memang la rugi, tapi rezeki kan milik Allah. Atas berkat dan kasih sayang Allah, insyaALLAH lagi berganda2 untung perniagaan bunganya nnti.

Saya list down kan balik sebab2 larangan menyambut Valentine:           

1.Perayaan dia, perayaan dia. Perayan kita, perayaan kita           

2.Dalam Islam tak wujud hari spesifik utk menunjukkan kasih sayang.           

3.Tidak perlulah kita meniru orang Kafir dan ahli maksiat dalam meraikan majlis yang dianjurkan.            

4. Sambutan Valentine menjadi¬†semakin terkeji apabila ia menjurus¬†kepada perlakuan maksiat,¬† mengadaikan ‚Äėdara’ kepada kekasih yang¬†bernafsu ‚Äėsyaitan’ dan sepertinya¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†

 5. Islam juga melarang umatnya dari terlibat, duduk serta bersekongkol dalam majlis yang mempersendakan Islam dan bercanggah dengannya. 

berkasih sayang di wollaton vale

berkasih sayang di wollaton vale

p/s: Maaf kak intan, lambat sangat. Tulis ni mase sume org sibuk ngn Malaysian Night, tapi time tu tak masih x lengkap. Panjangla pulak entry ni, harap sume bersabar baca sampai habis ye. Good luck exam sume jg coursework2 anda!!!:)

April 12, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

IMAM MEDICAL SYMPOSIUM

IMAM MEDICAL SYMPOSIUM

[20-22 MARCH , HEBDEN HEY]

 

hebden-hey-river 

The path led us to somewhere up and down the hill, deep through the narrow road with blocks of rock piled up as a wall throughout the passage‚Ķand ‚Ķ. we arrived at HEBDEN HEY, scenic enough to offer the delightful ambiance being at a scout camp~~ seriously, it is indeed an exceptional one, plus with the river streaming down the hill…I def‚Ķdefinitely cannot despise this one~~

 

MEDICAL SYMPOSIUM?…this is my first time being to one, so no comparison could be made, no critiques could be uttered whatsoever, but hey…I think it’s great!!

Firstly, we are of a smaller group than what usually is, hence the greater interaction between the group members…ahh~~being a first year student, I got the chance to be highly dependent on the seniors (this was certainly an excuse)…and eventually cannot stop admiring them for being soooo goooood at not just memorizing, but also at articulating facts…maa~~lots of hard work neh?!

We had JUNGLE TREKKING, not much of building up skills to avoid the doggies that accompany the local trekkers but the session was full of TEST, TEST and TEST: on anatomy, ethics etc‚Ķwe learn EXTREME MEDICINE: triage, hypothermia, constructing stretcher with ‚Äúkain batik‚ÄĚ, making slings etc and also on FIQH¬†medicine¬†by Ustaz Erfino.

Lots and Lots and More to learn~~~!!

SUTURING SESSION was undeniably cool… to doctors@ med students, suturing may be just another skills to be required but to the patient, it sure means a lot; whether the suture is placed nicely with less scarring etc..etc..

ISLAM and MEDICINE, A DIFFERENT WORLD?

Indisputably not!! And it is indeed remarkable when Dr. Alhady presented it, providing analogy that has indeed illustrated the applicability of the concepts, to BOTH…(adjusted for I don’t get the actual word)

 

·         If MEDICAL TRAINING is ongoing; with degree, Master, PhD, then ISLAM is entirely about increasing our level of understanding and widening our aspect of knowledge.

·         If MEDICAL TRAINING is all about assessment, then ISLAM is forever encouraging on reflecting upon ourselves.

·         If MEDICAL TRAINING is about its organized session; labs, clinical, then ISLAM is absolutely upholding the virtue of discipline.

·         If MEDICAL TRAINING is of doing projects and research, then ISLAM is none other but acquiring us to verify information and finding the truth.

That’s just a bit I could listed…but you guys out there~~must have seen more than I do, right?

Like what Professor Dr. Amaluddin emphasis on…(he is a man of impressive ideas~~)

>>>There’s a lot that we can do as a DOCTOR in the future…

        And there’s a lot that we can do as a MEDICAL STUDENT too~~!!

 

My best regards to all participants and committees of IMAM sympo~~

And to my dearest friends~~

 

LET’S SWING INTO ACTION!

Minna-san, GAMBATTEY!!!

 

 

March 27, 2009 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

COUNTDOWN!!

Assalamualaikum semua…

Semasa saya menulis blog ini, saya masih lagi marangkak di usia 19 tahun 364 hari 22 jam 48 minit 2 saat.Huh, kenapa saya namakan entri ni COUNTDOWN?? Ye la, kalau countdown je mesti org ingat nak sambut tahun baru, nak tengok bunga api, nak buat azam baru dan macam-macam lagila. Tapi, pernah tak kita terfikir, countdown menanti Malaikat Izrail datang membawa perintah Allah untuk mencabut nyawa? Countdown yang tiada siapa pun tahu melainkan Ya Rabbi. Countdown yang tiada siapa pun nantikan. Countdown yang tiada siapa pun sambut dengan bunga api. Tapi, countdown itu tetap ada.

Tapi sebenarnya countdown yang saya nak maksudkan kat entri ni adalah countdown untuk saya mencecah DUA PULUH TAHUN. Huh, dah ada angka dua dah kat depan umur saya nanti. Katakan jela yang saya ni poyo ke apa, tapi betul-betul rasa pelik semacam bila nak tinggalkan usia REMAJA ni.

Dah dekat dua dekad saya diberi peluang oleh Allah untuk merasai nikmat-Nya di dunia ni, Alhamdulillah. Dia hidangkan saya dengan macam-macam keindahan, nikmat dan ujian. Paling penting Dia tak sudah-sudah simbahi saya dengan kasih-sayang-Nya yang tiada tandingan. Walau jahat sekali manapun, nakal sekali manapun, alpa sekali mana pun hamba ini kepada-Mu tetapi Kau tetap beri aku peluang untuk bernafas di mayapada ini. Kadang-kadang, bila terlalu gembira, kita lupa untuk bersyukur, dan Allah bagi ujian, untuk sedarkan kita yang dunia ni hanya sementara, kita berdoa dan bersyukur bila terlepas dari ujian, dan terasalah nikmat bersyukur tu. Begitulah kitaran hidup, tak lepas dari dosa, tak lepas dari nestapa, tak lepas dari noda. Apa-apa pun Dialah sebaik-baik tempat bergantung.

Cuma kepada sahabat-sahabat, sedarilah diri ini tidak sempurna. Minta maaf kalau selama ni ada buat silap atau terkasar bahasa atau tersakitkan hati. Bimbinglah diri ini di kala aku lemah dan kurang bersemangat. Sambutlah diri ini di kala aku tercicir dari landasan Islam. Sesungguhnya, aku masih belajar dan akan terus belajar tentang kehidupan.

Akhir kata, nak ucapkan Selamat Hari Jadi kepada semua yang lahir bulan Mac terutamanya Fatirul(11 Mac), Irina(17 Mac), Ros Alia(18 Mac) dan Elyani(20 Mac). Semoga kita terus teguh berpasak di jalan Allah,ameen…

March 17, 2009 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

~~SAYA BUKAN~~

Saya bukan karyawan, saya tulis apa yang terlintas di hati….

 

Mungkin saya tidak pandai memilih kata-kata, tapi penggunaan ‚Äúkalo‚ÄĚ ¬†tak bermakna saya tak percaya kepada takdir Allah swt. Saya akui penggunaan kalau memang tak sepatutnya sebagai orang Islam, ayah pun pernah pesan. Mungkin saya perlu tukar, ‚ÄúYa Allah, aku berdoa pada mu agar pemimpin Islam di Malaysia, yang kebanyakkan nya Melayu, bersatu memikul tanggungjawab memimpin negara tercintaku ini. Semoga dengan ini mereka dapat bersatu memikul beban dakwahmu. Semoga dengan ini undi Melayu tak pecah di masa hadapan. Semoga Islam dapat ditegakkan di negara Malaysia. Semoga hak kami orang Melayu tidak diperlekehkan oleh bangsa lain.‚ÄĚ

 

 

Saya bukan gila kuasa, saya pun bukan YB….

 

Saya tak pernah bertanding mana-mana pilihanraya.baik di sekolah,di kolej atau di univ. Saya tak faham, tak tahu perasaan mereka yang bertanding. Apalagi perasaan mereka yang kalah pilihanraya, atau terpaksa melucutkan jawatan. Tapi yang dah declare bubarkan DUN, tetiba taknak lepaskan jawatan bukan gila kuasa jugak ke? Atau yang tak sabar-sabar mendirikan kerajaan baru lagi gila jawatan? Saya cuma nak tahu, bersungguh nak pertahankan jawatan ni Dato Muhd Nizar ke, Anuar Ibrahim? Tuan empunya diri dah umum, tetiba esok lusa tang tang wajah Anuar buat sidang media nak pertahankan kerajaan…

 

 

Saya tak pernah jumpa raja, sebab melaka tak de raja…..

 

Sebab tu saya tak pernah derhaka dengan raja. Malah saya pun tak berapa faham prosedur pemilihan MB sesebuah negeri beraja. Tapi saya betul-betul (‚Äúhoooooooootoni‚ÄĚ bahasa jepunnya) tak faham, kenapa Karpal Singh perlu wujud dicelah-celah kemulut raja, melayu dan MB Perak ini? Kenapa perlu dia? Dengar nama dia pun saya dah mula panas dalaman, apalagi dengar dia nak menamakan Raja Perak sebagai defendant pertama mencabar keputusan pemilihan MB baru di mahkamah..PANAS..PANAS..selamatlah ada salji,sejuk sikit..Sebab kan Karpal Singh ini lah, saya tak lagi hormat pada Pakatan Rakyat. Langsung tak hormat orang Melayu dan raja, boleh pulak tiadanya respon dari mana-mana pemimpin Pakatan Rakyat. Setakat menafikan kenyataan lawyer terhebat itu, mengecewakan betul‚Ķ

 

 

Saya orang MELAKA JATI, bukan orang kelantan, perak, selangor, kedah atau pinang…..

 

Orang selalu kata, melaka ini kubu kuat BN, tapi untuk pengetahuan, saya dan keluarga saya tak sokong mana-mana parti. Kami undi orang Melayu. Orang pun selalu kata, melaka ini macam negeri sembilan kalau letak lembu pun sebagai wakil, komfem parti tu gak yang menang…Tak tahulah betul ke tidak, kenalah cuba dulu kalau berani..Tapi saya betul-betul nak tahu, berbeza sangat ke pemerintahan BN dengan PR? Apa perubahan yang dah berlaku di kelima-lima negeri itu? Apa pula keburukan pemerintahan BN di negeri-negeri kami? Saya bahagia tinggal di bawah pemerintahan Ali Rustam. Mungkinkah disebabkan ini,saya yang 20 tahun tinggal di bawah lembayung kerajaan BN tak berapa jelas dalam melihat kepincangan pemerintah Ali Rustam( We love u,Ali Rustam) atau krew-krew BN di negeri-negeri lain (pemerintahan negeri sembilan boleh dipertikaikan secara jujurnya). Tak faham bila orang risau sangat-sangat BN ingin memerintah Perak. Kejam sangat ke pemerintahan sedia kala? Sungguh tak faham, sila lah sesiapa bukakan penglihatan dan pemahaman saya. Pembangunan ke yang salah? Ke rasuah,isu yang tak akan selesai? Ke hal minyak jugak yang perlu dibincangkan?

 

 

Saya ini bukan ahli politik, saya hanya pemerhati dari jauh…

 

Ilmu saya berkenaan politik tak banyak. Tapi saya betul-betul berharap, PAS dan UMNO akan bersatu (bukan PKR, mahupun DAP, MIC atau MCA)..Pak Syed( fasi kat Birm) kata UMNO nak perjuangkan melayu, El kata melayu kan ISLAM kenapa susah sangat nak bersatu ngn PAS. Pak Syed kata, ideology kedua-dua parti berbeza. Saya kata dalam hati, kalau betul- betul UMNO nak bantu melayu, kenapa masih nak fikirkan ttg ideology parti, terimalah hakikat bahawa tanggungjawab pemimpin adalah mensyiarkan ISLAM. Ada kepentingan mana-mana pihak ke? Nak jaga perasaan orang bukan Islam ke sampai taknak bersetuju dgn hukum Hudud? Kenapa kita pulak yang kena takut dgn mereka dalam membuat keputusan sedangkan kita Tuan Tanah Melayu a.k.a Malaysia? Hantar balik karang baru tahu..Sperti pendapat ‚ÄúMEREKA-MEREKA‚ÄĚ, mmg ada kebenarannya, pemerintahan Malaysia hanya akan aman apabila berlandaskan ISLAM..

 

Saya mmg emosional, saya minta maaf….

 

Saya minta maaf jika terkasar bahasa, saya tulis apa yang terlintas di hati. Silalah sahabat-sahabat ajarkan dan jelaskan apa-apa yang saya tak tahu…

 

 

 

p/s: Kepada Medic first year juga second year, esok keluar result..~~GOOD LUCK!!~~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

February 8, 2009 Posted by | bebas | 15 Comments

Live From Gaza – which aims to raise GBP 13’000 to fund a basic Intensive Care Unit..yesterday’s donation had amounted to roughly 11’000…hope we’ll reach the target soon…for Gaza ~ ~

The evening kicked off with inspiring talk from awesome speakers; Yvonne Ridley , Dr Ghada Ageel, Dr Jenny Tonge (both of them also spoke in FOSIS Palestine Conference late autumn), Sis Eman (live from Gaza), Sis R. Akhtar…

That behind every stories we heard, there are crimes behind, and behind those crimes, there are criminals still freely implementing out madly deadly selfish ideas that cost us lives of the people we love…hence…

  • do pray
  • do boycott Israeli goods
  • do give donation
  • do lobby the media and MPs
  • do raise awareness – mobilise the grass roots!

>>    we do have power , people!! We DO!!

..and the evening ended…

Free free Palestine! (2x)

Stop the siege in Gaza

Stop the siege now!

1234

Occupation no more.

5678

Israel is a terrorist state.

From the river to the sea

Palestine will be free.

Oh Gaza don’t you cry

We will never let you die.

BBC shame on you

Al-Jazeera is better than you.

What do we want?

Justice!

When do we want?

Now!

Allahuakbar!!

 ps: feel like donating more??

       www.humanappeal.org.uk  ^_^

February 1, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Ama Zilna

‘AMA ZILNA

By:Benammi

Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Caretaking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Gloriouscare Taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves and will never forget you

Do we know our Lord? Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord? Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

My heart is Allah’s, My soul is Allah’s
My wealth is Allah’s

Boleh dengar lagunya disini:

January 23, 2009 Posted by | islamiah | 2 Comments

~berSAma~

Sana berjuang,sini berjuang,

Sama-sama kita berjuang,

Lateral nampak berbeza,

Hakikat tetap yang satu,

Mencari keredhaanNYA…

 

p/s: selamat berjuang semua.....jangan lupa doakan untuk semua sahabat-sahabat kita,

disana bumi palestin dan disini kg nottingham…..

 

 

January 9, 2009 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

knock..knock..

I knock on the door

You welcomed me,

I cried and I cried some more,

And then I was free.

 

There was once a shadow

Covered behind a veil

Wherever I go, be sure it will follow

My fear is that one day it’ll be revealed.

 

As I talk and You listen

The shadow slowly vanished

Thankful I was for the lifting of the burden

I’ll always remember You, then, I promised.

 

Then time, wealth and health were given

When I have some, I wanted more

Not realising that I have forgotten

I am drifting away, somewhere very far.

 

Along came the shadow, darker than ever

Seeping through the veil, I’m covered with darkness

Where once I thought no one was greater

Now I stood in the dark, hopeless.

 

I’m back behind Your door

Will You welcome me or just ignore?

 

The past can be the future when one is not careful with the present.

santaibroadgate¬†– our journey on the path of professional muslims –

December 21, 2008 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

~kisah yang terhenti~

 

Satu kisah

tak bisa tamat

hanya dengan meletak noktah

kerna kata-kata

tak pernah habis mengungkap

kerna frasa

tak akan puas menyingkap

jadi mana akhirnya?

bila huruf,

tak lagi melakarkan makna

Bila hati ,

hilang suaranya

bila harapan,

pergi tanpa bertaut

bila manusia,

 alpa dari Rabb-Nya.

 

 

December 18, 2008 Posted by | Uncategorized | 8 Comments